Pace, Propaganda si Tara Promisa (Peace, Propaganda & the Promised Land) arata o comparatie socanta intre felul in care este prezentata criza din Orientul Mijlociu in mass-media din S.U.A. versus alte tari occidentale, subliniind felul in care distorsionari structurale ale prezentarii induc o falsa perceptie a conflictului Israelo-Palestinian.
Acest documentar de capatai demasca felul in care prioritatile politicii externe a S.U.A. (petrolul si nevoia stabilirii unei prezente militare sigure in regiune printre altele) merg in combinatie cu strategia relatiilor publice a Israelului pentru a influenta puternic felul in care stirile din Orientul Mijlociu sunt prezentate.
Cu ajutorul specialistilor, criticilor de media, activistilor pentru pace, personalitatilor religioase si a expertilor in problema Orientului Mijlociu, documentarul de mai jos analizeaza cu atentie si explica cum, prin folosirea anumitor termeni, distorsionari de opinie si cadre tendentioase, ocupatia israelita din West Bank si Gaza ramane ascunsa in stirile media si cum colonizarea israelita a teritoriilor ocupate este facuta sa apara ca o “aparare” in loc de un atac vadit.
Documentarul mai cerceteaza si felul in care jurnalistii din U.S.A. din motive variind de la intimidari pana la lipsa de investigatii amanuntite, au devenit complici in promovarea unei campanii de dezinformare dusa de Israel.
In esenta, acest documentar ridica intrebari privind etica jurnalistilor si rolul lor in relatia dintre mass-media si geo-politica.

Pentru ca in Romania post decembrista directia la nivel de politica externa s-a situat primordial pe axa subliniata si de Basescu, Bucuresti-Londra-Washington, este bulversant sa vezi cum niste false informatii au fost transmise si in media romaneasca. Proasta pregatire profesionala a jurnalistilor privind istoria conflictului Israelo-Palestinian si incapacitatea redactiilor de stiri de a percepe cu adevarat evenimentele din Orientul Mijlociu, dezinformarea practicata de la cel mai inalt nivel politic in Romania, al presedintelui, au transformat intr-un mod total gresit perceptia romanului de rand si desolidarizarea sa de adevaratele victime ale conflictului.

Documentarul este in limba engleza, dureaza 1h si 20min, contine imagini de violenta si nu-l recomand celor sub 12 ani.

5 thoughts on “Pace, Propaganda si Tara Promisa

 1. Cum ramane cu giroscoapele vandute de aerofina catre Irak in Septembrie 1999>
  Ah, nu stiam ca saddam vroia sa-si construiasca agricultura de precizie cu tractoare cu ghidare inertiala…
  c’mon esti neinformat si habar nu ai despre ce vorbesti.

  Soyuz si giroscopu`

 2. Well, irakul era doar un exemplu. aceleasi lucruri au plecat multa vreme atat catre israelieni cat si catre palestienieni.

  In acelasi timp cei denumiti palestienieni luptatori nu prea sunt de fapt palestinieni. Te-ai intrebat vreodata de ce palestinienii din sud vorbesc cu ura despre golanii din nord? hmmm sa nu fie regiunile de nord ale palestinei?

  Cititi cititi si dupa aceea consumati curentul electric pentru a scrie “stiri”.

  Soyuz

 3. Intrebarea pentru “ovinus simplex” este si mai simpla: de ce oare ai lor (ma refer la egipteni si Jordanians) i-au dat afara din tara? Interesant de curios, acest lucru nu vezi mentionat nicaieri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *