Un expert in problemele Orientului Mijlociu a declarat pentru cotidianul „The Conservative Voice“ ca Romania trebuia sustinuta in criza platformei petroliere Orizont.

„Desi este pentru prima oara cind o platforma petroliera a fost ocupata cu forta pe timp de pace, nici un guvern occidental nu i-a invinovatit pe iranieni de piraterie“, a declarat expertul, citat sub acoperirea anonimatului. Acesta este de parere ca Departamentul de Stat american ar fi trebuit sa intervina decisiv in conflict, de partea Romaniei, o tara membra a comunitatii euroatlantice.

Problema bilaterala

O ancheta a Departamentului de Stat a conchis ca aceasta „este o chestiune care trebuie rezolvata intre guvernele roman si iranian“, potrivit sursei citate. „Se pare ca tipilor de la Foggy Bottom (asa cum este cunoscut Departamentul de Stat – n.r.) nu le-a trecut prin cap ca romanii nu au o prezenta navala in Golful Persic. Noi, in schimb, avem“, a declarat ironic expertul.

Exemplul Romania

Autorul articolului din „The Conservative Voice“ precizeaza ca interlocutorul sau, care a emis aceste pareri si pe care l-a intilnit in Grecia, este un „vechi prieten, ce are o indelungata experienta in Orientul Mijlociu“. „Vorbeste fluent multe limbi din bazinul mediteranean si din Golful Persic si este foarte familiarizat cu lunga si trista istorie a conflictelor din regiune. A colaborat discret cu americanii zeci de ani“, este caracterizarea pe care jurnalistul i-o face expertului care a emis aceste opinii.

„Prima data l-am intilnit in anii ‘80, in timpul eforturilor inteligente – dar in cele din urma lipsite de succes – de a gasi sprijin din partea guvernelor arabe pentru a obtine eliberarea ostaticilor americani din Liban“, precizeaza ziaristul. „De-a lungul tuturor victoriilor si esecurilor sale personale, al succeselor si frustrarilor, intotdeauna l-am gasit optimist, cu o afectiune si admiratie nemarginite pentru Statele Unite. Nu si de data aceasta; acum este aproape disperat din cauza cursului actual al evenimentelor si a perspectivelor de viitor“, subliniaza jurnalistul.

America naiva

„Oare intelege cineva in Statele Unite ce se intimpla azi?“, a intrebat expertul. „Uita-te la asta“, spune el, aratind spre titlurile ziarelor de pe masa. „Lumea este in pragul unui cataclism din cauza islamului radical si nimeni in guvernul american nu pare sa stie. Washingtonul este uimitor de naiv“, conchide acesta.

2 thoughts on “George W. Bush este criticat de ai sai pentru ca nu a aparat Romania de iranieni

  1. Americanul are o vorba “You’re damned if you do and you are damned if you don’t”. Daca interveneau ar fi fost criticati ca se baga unde nu trebuie si faptul ca nu s-au implicat a adus reprosul de neimplicare. Si culmea culmilor, cine decide cine este “spertul” care nu are nici un nume? Inse nu e surprinzator, stirile prezentate in Romania a la radio Erevan. Naivitatea apartine Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *