Ne-am obisnuit sa intelegem prin “haos” o stare de dezorganizare, un amestec dezordonat si confuz de elemente. Si totusi, e foarte probabil ca in viitorul apropiat sa fim nevoiti sa reconsideram aceasta definitie.

FractalFizicienii si matematicienii anilor `80 au pus bazele Teoriei Haosului care rastoarna legile deterministe ale fizicii newtoniene. Astfel, haosul devine o dezordine doar aparenta, rezultata din interactiunea unor sisteme complexe dinamice ale caror reguli abia acum incep sa ni se dezvaluie. Cu ajutorul teoriei haosului se pot explica o multitudine de fenomene aparent intamplatoare, care nu urmeaza regulile newtoniene in desfasurare si care sunt derutante prin nota puternica de hazard pe care par sa o contina: izbucnirea neprevazuta a epidemiilor, turbulenta fluidelor, evolutia fenomenelor meteorologice, chiar si aritmiile inimii umane in secundele care preceda moartea fizica.

Iata cum haosul ne revolutioneaza intrega perceptie asupra lumii inconjuratoare, devenind centrul preocuparilor stiintei moderne, intr-o serie foarte lunga de domenii, incepand cu matematica si fizica, trecand prin medicina si economie si ajungand chiar in… arta.

Unele dintre instrumentele de baza folosite de teoria haosului sunt fractalii – figuri geometrice simple sau complexe generate de functii matematice. Structurile fractale sunt prezente atat in alcatuirea organismului uman cat si in tot ceea ce se afla in jurul nostru: fulgii de zapada, formele de relief, creierul, frunza de feriga, graficele bursiere, norii de pe cer.

In ceea ce priveste arta digitala, astazi artistii pot crea cu ajutorul computerelor imagini extraordinare prin exploatarea fractalilor. Acestia pot genera atat forme care sa imite extrem de real copaci, munti, constelatii, dar si combinatii spectaculoase care iti stimuleaza imaginatia. Privitorul isi poate lasa ochii si mintea sa calatoreasca in voie in formele si culorile fascinante ale fractalilor.

Nu ai nevoie de cunostinte artistice pentru a simti, interpreta si aprecia o creatie de Arta Fractala. Ea are o infinitate de dimensiuni deschise catre creativitatea fiecaruia si isi asteapta o infinitate de interpretari.

Intr-o imagine fractala matematica isi neaga caracteristicile esentiale si se transforma in magie.

8 thoughts on “Haos ca arta

 1. Mosu aberezi si mai rau vorbesti prostii… iar pe link-ul http://www.taifas.ro/about/ scrie clar: “Cand redactati un articol, ganditi-va ca la internet nu au acces doar adultii si ca mintile tinere ar trebui protejate de unele idei fara perdea.”

  Da’ daca tot sustii sus si tare ca “turbulenta fluidelor” as fi si io curios sa vad o teorie matematica inchegata legata de turbulenta fluidelor. Apropos poti sa-mi prezici pentru o aripa de avion cand apar vartejurile si sa le decrii matematic? Eu zic sa pui mana pe o carte si sa lasi internetul… dupa vreo 4-5 ani poate vei putea sa si scrii ceva care sa nu cuprinda doar cuvinte pompoase si aberant. C-asa pot sa zic si eu de diferentiala exacta supercontinua pe topologie n-dimensionala in spatiul fractalo-cuantic definit pe stringurile de grup algebric abelian.
  Da’ desi un necunoscator s-ar putea sa aiba orgasm cand vede asta, in realitate e o prostie si necunoscatorul e exaltat doar deoarece pare sa fie o insiruire de cuvinte cool si care s-ar putea sa aiba si sens. Iti zic eu dinainte sa-ti arzi tranzistorii ca n-are nici un sens.
  Ei cam o adunatura de cuvinte de astea aberante e articolul tau care sustine ca turbulenta fluidelor e rezolvata si ca functiile matematice sunt haotice.

  In caz ca nu stii haosul la care te referi tu e de fapt neliniaritatea unor solutii caracteristice a unor ecuatii diferentiale ce descriu anumite procese fizice specifice: de ex. setul de ecuatii diferentiale care descriu miscarea fluidelor “aplicat” pe cazurile de turbulenta dau neliniaritate. Adica o mica variatie a parametrilor de intrare genereaza o variatie nepredictibila a output-ului… da’ tu nu zici asta iar ceea ce zici zici gresit 🙂

  Cu stima,
  Soyuz

 2. Am citit si eu cele doua mesaje. Cred ca acest “taifas” a inceput cu stangul. Ar trebui aici sa se discute despre arta in diversitatea ei. Geo expune un text care suna bine, dar nu are continut. Cum sa fie haos in structura unui fulg de nea, a frunzelor etc. Pana acum proslaveam ordinea naturii, iar acum vedem haosul peste tot. Nici o exagerare nu e buna. Inteleg ca a incercat o definitie a artei fractale. Pentru asta ii multumesc. Nici nu stiam de existenta ei.
  Eu sunt pictor. Aceste discutii despre teorii matematie si cuantice mi se par pur si simplu in limba chineza. Mai stiu si eu ce inseamna una-alta. Mai urmaresc si eu Discovery Science. Am mai invatat ceva fizica etc. Dar nu inteleg de ce li se acorda atata importanta atunci cand vorbim despre arta.
  O teorie care a rasturnat lumea fizici si chimiei este teoria relativitatii. Deci si legea haosului, ca si cea a ordinii si armoniei universale, este relativa.
  Eu zic sa nu ne mai pierdem vremea astfel. Arta inseamna spirit. Trebuie sa innobilezi o imagine (figurativa sau nu) cu o idee morala, cu un sentiment, cu un gand .
  Poate ar fi util ca fiecare dintre noi sa scriem aici ce iubim mai mult. Sau ce uram. Dar mai aproape de poezie, de muzica, decat de stiintele exacte .
  Mara

 3. Arta este matematica asa cum si muzica e tot matematica dar nu in modul aberant expus in primul mesaj de pe acest subiect.

  Iar teoria relativitatii nu cred sa aiba vreo legatura cu “Deci si legea haosului, ca si cea a ordinii si armoniei universale, este relativa.”

  Ultima data cand am citit teoria relativitatii spunea ca legile fizicii sunt aceleasi in orice sistem de referinta si ca viteza lumina e constanta indiferent de sistemul de referinta ales. Ca unii au crezut ca da bine sa spui ca timpu-i relativ (deoarece auzit ei de dilatarea timpului si contratia lungimilor-efecte relativiste) asta nu inseamna ca si trebuie sa o luam litera de lege…
  Asa vom relativiza orice pierzand de fapt esenta si generand doar texte frumoase 🙂

  Soyuz (unu` care nu picteaza)

 4. Ok, in primul rand soyuz, imi place cum ai pus lucrurile la punct insa nu sunt de acord ca “Arta este matematica asa cum si muzica e tot matematica”. Pentru simplu fapt ca muzica e tot arta, deci e un fel de repetitie prin includere partiala ce ai spus tu. Pe de alta parte ma amuza cat de usor este folosit astazi cuvantul “artist” cu sensul de solist, sau cantaretz…. sau cuvantul designer cand e folosit mai mereu cu intelesul de designer vestimentar, cand el are un sens cu mult mai global.

  In alta ordine de idei ma asteptam cu scepticism sa dau peste altceva p-aici cand am citit “haos ca arta” cand colo gasesc ceva lipsit de continut. In primul rand tind sa ii dau dreptate lui Brancushi care spunea ca “arta inseamna sa iei cate ceva de sus si sa aduci printre ai tai”. Cat despre partea cu haosul din fulgii de zapada ar trebui sa mai faceti cateva cercetari legate de fotografierea cristalelor de gheazta supuse la surse de stres sau afectiune ca sa mai intelegeti cate ceva despre manifestarea haosului in natura. Care nu are nici o legaura cu arta. Mai culturalizati-va p-aici: http://www.hado.com.au/crystals.htm

 5. Lasati pe oamenii de stinta sa se bata Intre ei pentru ca ei se bat In mod civilizat.Daca unii oameni pe care noi I-i numim oameni de stinta,Inteleg mai multe dacat alti oameni care nu neaparat trebuie sa fie de stinta,nu Inseamna ca teoriile lor nu sant adevarate.Sa-i lasam In pace cu teoriile lor si timpul le va rezolva .pe toate.

 6. Prieteni se critica “cartea sau autorul”? Eu cred ca aici fiin vorba despre fizica si matematica nu se poate discuta despre o parere critica decat asupra readcatarii. Cat despre teoriile matematice si fizice,acestea nu pot fi atinse decat de acele genii care au puterea de a intelege ceea ce noi nu ne putem imagina. Lumea pe care o vezi in fiecare clipa, esti sigur ca este cea pe care o vezi? sau 1+1=2?…toate sunt proiectii ale subiectivitatii noastre. Ne este imposibil sa ne imaginam infinitul, deci cine poate stii adevarul?

 7. este bine ca ainceput taifasul dar trebuie dezvoltat in mod stiintific ,pentru consolidarea fundamentului de baza ,ca astfel cei taifasuiti sa poata taifasui mai acatarii

 8. Teoria haosului, la fel ca Teoria relativităţii, sau ca Teoria evoluÅ£ionistă etc sunt doar TEORII şi atît. Sunt modele cognitive propuse pentru înÅ£elegerea lumii ca realitate obiectivă – o realitate cu legităţi ale existenÅ£ei independente de “manifestarea artistică” a subiectului, a artistului. Dar şi artă, conform fostului preşedinte al Academei Române, Mihai Drăgănescu, validat şi de titanul filosofiei româneşti, Noica, trebuie să Å£ină cont de legătura dintre formal şi neformal. Artiştii români sunt cam tributari filosofiilor franceze mai ales, care au “rupt” forma de conÅ£inut, considerînd că forma poate exista independentă de conÅ£inut şi că are legităţi proprii neinfluenÅ£ate de realitatea obiectivă, un soi de monarhie absolută a artei. Dar actul de creaÅ£ie este, la rândul său, supus, adică respectă monarhia “minusculelor realităţi” din universul fizic, chimic, sociologic, psihologic etc din trupeasca (şi sufleteasca) existenţă reală a artistului, sau, mai “artistic” spus: “spune-mi ce a mâncat în ziua aceea un compozitor, ca să-Å£i spun cum va fi cântarea acestuia”, de unde, şi estetica unui creştin: “Spune-mi dacă pictorul şi-a făcut rugăciunea creştină înaintea actului creator şi-Å£i spun dacă pictura lui va avea har sau nu”. Cam asta ar fi “Teoria haosului” pe înÅ£elesul artistului. Corect şi artistic exprimat de autor: “Intr-o imagine fractala matematica isi neaga caracteristicile esentiale si se transforma in magie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *