Probabil ati vazut la televizor ce se intampla in Fasia Gaza si restul Teritoriilor Ocupate. Este totusi o diferenta enorma intre ce ati vazut si ce se intampla cu adevarat in Teritoriile Ocupate.

Pentru inceput, un pic de istorie nu strica. “Palestina” este o zona din Orientul Mijlociu numita asa inca din perioada Romei antice. De-a lungul istoriei, zona aceasta a fost sub controlul Romei, Bizantului, Imp. Otoman.
Imediat dupa al primul razboi mondial, Palestina a fost eliberata de sub autoritatea Imperiului Otoman si a devenit o zona libera (independenta) de orice influenta occidentala. Pana aici, toate bune si frumoase, palestinienii aveau in sfarsit libertatea de a contura un viitor pentru patria lor. Bucuria nu a durat mult pentru ca imediat dupa asta,  in 1916, britanicii au inventat un act in care promit poporului evreu un teritoriu, adica un stat, ca plata pentru suportul financiar acordat de evrei  in primul razboi mondial. In 1917 britanicii ocupa cu forta Ierusalimul. Evident ca palestinienii nu au fost fericiti cu aceasta situatie si au facut ce stiu mai bine, au luptat. Pentru ca nu aveau arme, au inceput sa practice o tehnica noua de lupta, atentatul terorist. Tehnica aceasta a fost asa de eficienta incat in 1947, englezii s-au saturat de asasinate si de “butoiul de pulbere” pe care stateau in Palestina si hotaresc sa se retraga.

Pentru ca nu au reusit sa-si respecte promisiunea fata de evrei, aceea de a instaura un stat evreu in Palestina, britanicii folosesc un artificiu legal si “cedeaza” controlul Palestiniei, Organizatiei Natiunilor Unite (ONU, UN).

palestina-israel-un_partition_planONU, vazandu-se cu problema pe cap si presata mediatic de US si Anglia, propun segmentarea Palestinei si a Ierusalimului in zone distincte pentru palestinieni si evrei. Evident ca dau evreilor zonele cele mai favorizate cat si cea mai mare parte din Ierusalim inclusiv Bethlehemul. Evreii sunt de acord dar palestinienii cat si restul popoarelor arabe din zona protesteaza vehement. Fara a lua in consideratie pe acestea din urma, se instituie “Statul Israel”.

Imediat dupa declararea statului evreu, Libanul, Siria, Iraq, Egipt si Transiordania ataca noul stat Israel in 1948. Ca urmare a acestui razboi, implementarea segmentarii teritoriale nu s-a aplicat.

Armistitiul de pace din 1949 se incheie cu acordarea teritoriilor noului stat Israel iar restul de teritorii (care trebuiau sa formeze statul Palestina) sunt impartite intre Egipt, Siria si Iordania. Peste teritoriile acordate de ONU, Israel anexeaza si 21% din ce trebuia sa ramana palestinienilor.

In 1967, in cursul “Razboiului de 6 zile”, Israel captureaza Cisiordania (West Bank) de la Iordania, Fasia Gaza de la Egipt si Ierusalimul de Est.

Palestina este un stat legal, recunoscut de peste 117 state ale lumii si este membru ONU.

……

Gata cu istoria, acum la chestii contemporane.

Incepand cu 1948, evreii au inceput “refacerea patriei mama”. Acesta munca de amploare nu a tinut niciodata cont de existenta si altor persoane pe lumea asta. Sutele de coloniile construite in Teritoriile Ocupate sunt o sfidare a oricaror drepturi umane ale populatiei ocupate. Mai mult decat atat, chiar ONU amendeaza Israel in rezolutiei 242 din 1967 care cere in mod expres retragerea Israelului din aceste teritorii. Acesta rezolutie ONU este una istorica, este singura rezolutie care a fost incalcat in mod  deliberat de peste 40 de ani!!.

palestinaColoniile in Teritoriile Ocupate au fragmentat si practic blocat circulatia libera a palestinienilor in Teritorii. Zidurile inalte de beton care se intind pe mii de kilometrii blocheaza accesul la spitale, scoli, gradinite, locuri de munca.

Coloniile sunt o incalcare directa a Conventiei de la Geneva in care se specifica clar ca fortele ocupante nu au voie sa construiasca asezari in teritoriile ocupate.

Ca sa puna si capac la toate acestea, evreii impun starea de criza, asta insemnand ca nimeni are voie sa iasa din casa altfel este impuscat. Au fost cazuri, in unele zone ocupate, in care, din cele 365 zile ale anului, 340 au fost cu interdictie de parasire a domiciliului. Imaginati-va ce inseamna sa traiesti in conditiile acestea.

Praful in ochi a fost aruncat de Israel cand acum cativa ani (2005) a inceput retragerea si distrugerea coloniilor in Gaza. Cele peste 100 de colonii din Cisiordania sunt in continuare bine-merci ba chiar in dezvoltare.

Sunt enorm de multe de spus despre marsavia, aroganta si lipsa de umanitate a statului Israel dar sa incheiem optimist spunand ca fiecare poate sa puna umarul la demontarea mitului ca Israel poate face orice fara sa pateasca nimic.  Si forta asta vine dintr-o actiune super simpla, Boicot Israel! (despre cum sa boicotezi statul Israel, intr-un post viitor)

Pe curand,
Geo

18 thoughts on “Istoria statului Israel

 1. …De unde stii tu, Geo, ca exte EXACT asa cum sustii?
  O remarca: te-ai gandit vreodata ca “in numele dreptatii” se fac cele mai mari pacate, crime?
  …Si ca umanismul si altruismul tau defapt manipuleaza ? Mai ia inca on moment de gandire… Multumesc!

 2. @fiinta,

  exact despre nedreptatile acestea vorbesc in acest articol. Nedreptatile la care este supus un intreg popor, poporul palestinian. Acest popor sufera in tacere si sta sub un jug mai dureros decat cel fascist doar ca asta se intampla in secolul 21!
  Partea cea mai trista este ca PREA PUTINI STIU despre ce se intampla cu adevarat in Teritoriile Ocupate de Israel.
  Ele nu se numesc degeaba “Teritorii Ocupate”, se numesc asa pentru ca Israelul le-a ocupat fara nicun drept si terorizeaza zilnic o populatie intreaga pe considerente etnice.

 3. geo bate campii cu o nerusinare specifica comunistului de tip rusesc;istoria acelor locuri nu incepe cu perioada romana,poporul evreu era de mult acolo,iar hoardele arabe au pangarit locuri sfinte intregii lumi civilizate stabilindu-se in asa zisa palestina.
  Dupa gandirea lui geo, arabii ar trebui sa revendice si Spania!

 4. dl. Geo,in dorinta fierbinte de-ai defaima pe israelieni, falseaza grosolan. “Zidurile de beton care se intind pe mii de km”…de unde ai scos-o ,dom’le ?!…Tot Israelul este cam de marimea Moldovei iar teritoriile ocupate sunt cam de marimea unui judet(maximum doua) din Romania.Zidurile de care vorbesti au menirea de-a impiedica intrarea teroristilor in orasele israeliene.Nimeni nu-i impiedica pe palestinieni sa mearga la scolile,gradinitele si spitalele lor.
  Problema palestinienilor sunt,in primul rand, conducatorii lor. Dupa iesirea israelienilor din Gaza,”gazarii”, care au primit miliarde de euro si de dolari de la U.E si USA, in loc sa construiasca,sa creeze locuri de munca si sa ofere un viitor copiilor lor, au inceput sa se casapeasca intre ei si sa arunce rachete in orasele israeliene .
  Oare de ce Egiptul,care in urma tratatului de pace cu Israelul a primit peninsula Sinai inapoi , a refuzat cu incapatinare sa ia si fasia Gaza inapoi ?!…De aia !…

 5. Articol atat de sarac in istorie si argumente care doar justifica mediocritatea partizana a unei persoane pe nume “Geo”. Habar n-ai Geo, ar fii bine sa te boicotezi singur.

 6. daca chiar vrei sa stii, “GEO”, rezolutia ONU a fost refuzata de Liga Araba si dupa izbucnirea razboiului au cerut in mod expres ca toti arabii din Palestina sa se retraga. Exista ziare inclusiv de limba engleza din lumea araba care au cerut retragerea tuturor locuitorilor arabi din “palestina”. Dupa retragere textul oficial a fost “am fost alungati” dar era prea tarziu sa se intoarca pentru ca evreii aveau deja un stat si arabii doreau o intoarcere a refugiatilor doar in conditiile in care nu vor face parte din Israel. Asta ar veni cam asa – ma intorc pe teritoriul tau doar daca tu iti desfiintezi statul. Si inca ceva, “Palestina” nu exista ca entitate statala, teritoriul antic Palestina era mult mai mare decat ce intelegem azi prin “Palestina” si majoritatea acestuia formeaza acum Iordania. A vorbi despre “poporul palestinian” este asa o enormitate ca si cum ai vorbi despre “poporul clujean” sau “poporul iesean”. Aia toti is arabi, cu “A” mare daca vrei si au ajuns acolo la sute de ani dupa ce evreii au cladit regate si au dat lumii cele doua mari religii inrudite – iudaismul si crestinismul. refugiatii palestinieni sunt cea mai amre gogorita, lumea araba este enorm de mare comparativ cu Israelul dar in mod intentionat nu-i primesc pe acesti refugiati pentru a tine conflictul in picioare. Si inca ceva. Numarul de evrei expulzati dupa 1947 din tarile arabe este mai mare decat arabii care au plecat din Israel. Iar ultimul sondaj, cauta pe JP daca nu crezi, arata ca 70% din arabii care traiesc acum in Israel sunt multumiti si nu ar vrea sa emigreze in nici un stat arab. Boycott yourself stupid!

 7. Cine face asemenea peroratii probabil ca este ignorant, in cazul cel mai fericit, o simpla intrebare, d-le Geo, spune-mi te rog cine sunt palestinienii, ce popor este acesta si de unde vine, (poate Fenicia antica iti spune ceva, palestina nu a exista vreodata, este doar o istorie scornita de niste ciudati, poate d-le Geo, ne vei spune si ca nu a existat holocaustul, apropos, vezi ca aceste idei au un profund caracter nestiintific, asta numai pentru informarea dumitale personala, iar azi sunt ingrozit de ce inseamna dezinformarea cu privire la politica statului evreu.Dar hai daca doresti sa ne intalnim pe net si sa-ti spun cateva fapte din istoria Israelului, si pentru inceput te informez ca asasinarea evreilor e o practica veche si datorita ignorantei unor “binevoitori” cum si domnioa ta esti, asa ca te-as ruga respectuos sa citesti ISTORIE ne tratate politicianiste, ca cele otravite de criminali de joasa speta, poate in curand vei fi de acord si cu asasinarea unor nevinovati, asasinati chiar de catre compatriotii lor( palestinieni), ori poate ca si Ahmadinedjad vrei sa dispara de pe harta lumii acest STAT care a dat un numar colosal de premiati Nobell, spre deosebire de premiatul Nobell (defunctul Yaser arafat, probabil premiat pentru crimele odioase comandate si chiar executate de insus persoana sa). O noapte cu putin mai mult respect pentru adevarul istoric iti doresc stimate Georgelus.

 8. Cam multi evrei la panda aici.Au sarit toti sa-si apere marsaviile din palestina.Cati draq mai cred ca spun ei dupa cate nenorociri au facut dupa ce am vazut de ce sunt in stare.bafta multa cu ste-ul asta

 9. Un boicot bun ar fi sa nu mai faca nimeni afaceri, sa cumpere sau orice altceva vre-o marca evreiasca.eu nu mai cumpar de mult timp asa ceva.

 10. stimati novici,
  cititi si apoi scrieti documentat si nu doar asa din auzite. Oare nu a-ti citit in SCRIPTURA istoria Israelului si faptul ca ei sunt poporul ales de Dumnezeu???
  O spun raspicat , nu exista un popor cu o istorie mai bogata si mai veche ca poporul Israel!!!
  Cititi in Biblie si o sa vedeti cine a fost Isrel si de ce se numeste asa. Israel=Iacov cu cei 12 fii = 12 semintii al poporului.
  Isus de ce si-a ales 12 ucenici??? oare de ce ???
  intrebati-va oameni, ganditi inainte de a scrie si apoi scrieti in cunostinta de cauza si sa va poata verifica cine citeste. Altfel vb ca sa va aflati in treaba.

 11. stimati colegi,

  Ma vad nevoit sa va scriu ca la niste copilasi, si anume: Israelul exista ca popor imprastiat in toata lumea inainte de a exista ONU si alte organizatii.
  Cand a luat fiinta statul Israel in 1948 a fost asa cam rapid si toata lumea Araba a fost impotriva lor pentru ca asa sunt ei de la Ismail fiul lui Avram (aproximativ 3800 de ani inainte de Hristos).
  2000 de ani de la Adam pana la Noe, 2000 ani de la Noe pana la venirea lui Hristos, 2010 de ani de cand l-am rastignit pe Hristos, dar a inviat.
  Frati romani si mai ales d-l Geo, verifica-ti cunostintele in istorie si Scriptura si apoi scrie pe bloguri ca un om informat si documentat foarte bine si nu asa superficial cum se face scoala in ziua de astazi.
  Nu stim ca nu citim, nu citim ca ne indobitocim pe zi ce trece uitandu-ne la televizor si suntem obositi de atata informatie inutila (ma refer la stirile de doi bani de la antene si altele ca ele -realitatea de exemplu).

 12. Pareri multe, un singur adevar, oarecum necunoscut! Infiintarea Israelului e greu de tratat obiectiv. Problema pana la urma ramane in faptul ca aia se casapesc intre ei, ca evreii pana la urma au cam facut o invazie acolo de vreme ce au venit in 50 ani in acea zona si apoi au pornit razboi. Ei au fost expulzati din acea zona acum sute de ani, intre timp au venit arabii. Ce au facut evreii pot face ungurii. Vin masiv in Transilvania si in 50 ani pornesc razboi de independenta! E de kkt oricum ca in 2010 oamenii nu se pot respecta si nu se pot suporta pt ca sunt de alta rasa, etnie etc! Asta conteaza, ca oameni mor ca prostii pentru ca nu se suporta intre ei!

 13. domnilor eu nu sunt nici partizanul evreilor nici al arabilor!!!Dar sa analizam lucid faptele si realitatea::adevarul e ca evreii conduc lumea sau peste 65-75% din economia acesteia..adevarul e ca evreii sunt organizati,au putere si o aplica atunci cand le convine!!!
  arabii sufera de aroganta in general,au mentalitate de cetate asediata,cred ca toti au ceva cu ei si sa o spunem pe sleau:SUNT INTOLERANTI RELIGIOS..AU RAMAS IN URMA DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE SI MULTI SE ZBAT IN SARACIE LUCIE EMIGRAND PE CAPETE IN SUDUL EUROPEI…EVREII SUNT PROSPERI ECONOMIC,AU FORTA MILITARA SI SUNT DE INVIDIAT PENTRU TALENTUL LOR DE A FACE BANI PE TOATE CAILE..SI TOTUSI TALMUDUL E PLIN DE REFERIRI XENOFOBE,AROGANTE LA ADRESA NEEVREILOR..UNII AU DJIHAD-UL ALTII AU O CARTE CARE I-A CALAUZIT SUTE DE ANI DAR NU PREA MORALA SI FAVORABILA ALTORA…
  NICIODATA NU VA FI PACE INTRE ARABII PALESTINIENI SI EVREI…E VORBA E LUPTA PT DOMINARE IAR ACUM EVREII AU PRIM-PLANUL.

  CONVENABIL PENTRU RESTUL LUMII ESTE CA ASTIA SA SE MANANCE INTRE EI..PACAT DE CEI NEVINOVATI,DE COPIII MORTI SAU MUTILATI..IN FOND NU DECAT O LUPTA JEGOASA INTRE DOUA MENTALITATI DISTRUCTIVE,XENOFOBE CE TINTESC SUBJUGAREA RELIGIOASA SAU ECONOMICA A CELORLALTI..ISTORIA VECHILOR EVREI E PLINA DE ATROCITATI,DE GENOCID FATA DE POPULATIILE BASTINASE..ISTORIA ISLAMULUI LA FEL…SI TOATE CRIMELE SI ORORILE SUNT FACUTE IN NUMELE UNUI DUMNEZEU!!!!!ASTA PENTRU A ASCUNDE CA SI ACUM ADEVARATELE CAUZE:::::LACOMIA,URA RASIALA,IGNORANTA..

 14. SI SA VA MAI SPUN CEVA:::ATUNCI CAND SE INTAMPLA CEVA,ATUNCI CAND APARE UN CONFLICT,UN ASASINAT TREBUIE SA NE INTREBAM:CUI BONO??cui foloseste conflictul asta care se intinde pe multi,foarte multi ani??
  cineva are de castigat de pe urma lui..cineva are de castigat si de pe urma unui razboi mai mult decat de pe urma pacii..poate pe termen lung o sa foloseasca si mai mult…Vom trai si vom vedea..DACA EXISTA VREUN INTERES REAL SA FIE OPRIT AR FI FOST DE MULT TIMP REZOLVATA SITUATIA…ADICA SITUATIA DIN ORIENTUL MIJLOCIU E DEJA O TELENOVELA TRAGICA…INTERESUL NU E SA FIE OPRIT CI SA CONTINUE SI SA FIE ALIMENTAT!!CAND PARE CA SE STINGE MEREU INTERVINE CEVA CARE ARUNCA BENZINA SI IL APRINDE..DACA TOT VORBIM HAI SA JUDECAM DETASAT LUCRURILE,FAPTELE..!
  deci,se vede de la distanta ca e un conflict artificial mentinut…de ce??pt ce ?cui foloseste starea asta de lucruri?
  ASTEA SUNT INTREBARILE..

 15. Tipule exact cum au spuso mai multi iti spun si Eu !
  Israel a cucerit aceste teritorii pe timpul lui moise fiind condusi de insusi Dumnezeu !!!
  Asta a fost cu multe sute de ani inainte de imperiul roman , Intii au fost cuceriti de Babilon dupa de miezi si persi si abia dupa asta de romani !
  Si dupa desfiintare imperiului roman iau cotropit arabii batindusi joc de evrei si asuprindui foarte mult timp (mamelucii,turcii si altii )dupa asta au fost ocupati de englezi si abia in secolul 20 ei isi redobindesc prin singele varsat “Independenta”
  Si inca un Moment foarte important Razboiul de 6 zile lau inceput palestinienii in frunte cu arafat si sprijiniti de egypt siria si liban ,intrun final fiind distrusi de evrei timp de 6 zile !
  Tinind cont de acest lucru ei au tot dreptul sa isi tina armata pe aceste teritorii !
  Rusii au inceput ei razboi contra Moldovei si neau ocupat in 1940 si siau permis sa ne anexeze 10,000 Km2 si sa le cadoneze ukrainei ! iata unde trebuie sa iti indrepti atentia (paminturile Moldovenesti sunt sub conducerea ukrainei ! iar tu iti bati capul de niste teroristi ?

 16. ma voi ma-ti spart cu atata politica cititi biblia daca vreti de unde vine numele israel si cum a ajuns in locul in care sunt acuma. voi numai cu politica .mersi

 17. eu as dori sa ne spuna dl. Geo de unde stie el ca poporul ISRAEL este asa de marsav,arogant si lipsit de umanitate si poate ne spune numele popoarelor nimicite,zdrobite,ocupate s.a.m.d de poporul ISRAEL si inca ceva:spui ca ISRAEL a impus starea de criza adica nimeni sa nu iasa din casa ca va fi impuscat,stare ce a tinut 340 de zile,dl Geo stii ce vorbesti?asta cred ca ai vazut prin filme la PRO TV.cu lunetisti la fiecare casa palestiniana.esti tare dl.Geo

 18. Prima precizare-nu am in gena mea nici cea mai vaga urma evreiasca.A doua-pentru cei care pana in momentul de fata nu cunosc atrocitatile savarsite de-a lungul secolelor impotriva poporului evreu recoman citire cartii”Exodul” de scriitorul american Leon Uris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *