Prețurile gazelor europene au crescut după ce tranzitul printr-un punct de intrare cheie a fost oprit

Ucraina a suspendat miercuri fluxul de gaz natural rusesc către Europa, în timp ce dă vina pe Moscova pentru întrerupere. Gazul rusesc a circulat până acum neîntrerupt prin conductele din Ucraina, în ciuda activităților militare. Într-o declarație de marți seara, operatorul ucrainean de transport de gaze a declarat că a decis să suspende operațiunile la un punct important de tranzit, Sokhranovka, din cauza „interferenței forțelor de ocupație”. Stația manipulează până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi, sau aproximativ o treime din gazul rusesc care circulă prin Ucraina către Europa, potrivit operatorului.

Între timp, gigantul energetic rus Gazprom a spus că nu vede niciun motiv pentru întrerupere, adăugând că nu poate redirecționa livrările către un alt punct de intrare, Sudzha, deoarece reconfigurarea ar fi „imposibilă din punct de vedere tehnic”. „Tranzitul prin Sokhranovka a fost asigurat în totalitate, nu au existat și nu există plângeri din partea contra-părților”, a declarat Gazprom pe canalul său oficial Telegram. „Gazprom își îndeplinește pe deplin toate obligațiile față de consumatorii europeni, furnizează gaz pentru tranzit în conformitate cu contractul și acordul cu operatorul, serviciile de tranzit sunt integral plătite.”

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat miercuri că Ucraina a lăsat un singur punct de intrare pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, ceea ce reduce semnificativ fiabilitatea aprovizionării. „Pe baza schemei de flux rusești, transferul de volume către Sudzha este imposibil din punct de vedere tehnologic. Acest lucru este scris clar în acordul de cooperare, iar partea ucraineană este bine conștientă de acest lucru”, a declarat Kupriyanov pentru postul Rossiya 24.

Compania a indicat o scădere cu 34% a livrărilor de gaze rusești către Europa din cauza acțiunilor Kievului. Comenzile de livrare a gazelor prin Sudzha sunt stabilite la 72 de milioane de metri cubi pentru miercuri, mai mare decât marți, dar încă sub nominalizările pentru ambele stații combinate la începutul acestei săptămâni, potrivit grilei. Fluxurile sunt, de asemenea, cu mult sub ceea ce a gestionat Sudzha în anii precedenți. Livrările prin Ucraina către Velke Kapusany din Slovacia, principala rută de tranzit către Europa, sunt de asemenea așteptate să scadă la cel mai scăzut nivel din 30 aprilie, pe baza datelor din rețea.

Prețurile gazelor naturale europene au sărit în urma știrii cu peste 6,4% miercuri, potrivit datelor Refinitiv. Ulterior, prețurile s-au redus din cauza factorilor de cerere, inclusiv vremea mai caldă și importurile de GNL.

Sursa: RT https://www.rt.com/business/555292-ukraine-blocks-russian-gas-europe/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *