Alianța occidentală timp de 78 de zile a bombardat Iugoslavia în 1999, contaminând națiunea balcanică cu cel puțin 15 tone de muniție cu uraniu sărăcit (UD) extrem de toxice. Avocații sârbi au intentat mai multe procese împotriva NATO, dar încă nu au primit nicio recunoaștere oficială a faptelor greșite din partea alianței pentru acțiunile sale.

NATO a răspuns oficial proceselor intentate de sârbi la Înalta Curte de la Belgrad cu privire la utilizarea munițiilor cu uraniului sărăcit (DU) de către bloc în timpul campaniei de bombardament din 1999, pretinzând imunitatea în urmărirea penală, a declarat Srdan Aleksic, un avocat care reprezintă victimele, pentru Sputnik Serbia.

„În declarația sa către instanță, biroul de legătură al NATO din Serbia a indicat că alianța are imunitate deplină sub jurisdicția sârbă pe baza acordului din 2005 dintre alianță și Uniunea de Stat din Serbia și Muntenegru „Cu privire la participarea în tranzit și sprijinul pentru operațiunea pentru menținerii păcii.” și acordul din 2006 în baza căruia a fost creat biroul de legătură din Belgrad”, a spus Aleksic.

Avocatul a respins cererile de „imunitate”, insistând că „niciunul dintre aceste acorduri nu oferă imunitate NATO ca organizație, iar imunitatea nu poate fi aplicată retroactiv. Prin urmare, NATO nu poate primi imunitate pentru crimele de război împotriva civililor și pentru agresiunea sa ilegală conform acordului din 2005”. „În cazul nostru despre bombardamentele cu DU care s-au soldat cu victime în rândul populației civile, soldaților și polițiștilor, NATO poartă responsabilitatea pentru încălcarea dreptului la viață și pentru daunele cauzate”, a subliniat Aleksic.

Avocatul se așteaptă ca Înalta Curte din Belgrad să continue cu audierile pe această temă în octombrie. Aleksic și avocatul italian Angelo Fiore Tartaglia au intentat un proces împotriva NATO pentru utilizarea de către aceasta a uraniului sărăcit în atacul din 1999 asupra Iugoslaviei din ianuarie 2021. Două procese suplimentare au fost intentate la începutul acestui an. Tartaglia a reprezentat anterior cu succes aproape 200 de militari italieni care au murit de cancer sau s-au îmbolnăvit grav după ce au fost expuși la DU în timp ce serveau în Kosovo în timpul misiunii de „menținere a păcii” a NATO în acea regiune sârbă.

Curtea districtuală din Belgrad i-a găsit pe generalul american Wesley Clark și pe secretarul general al NATO Javier Solana vinovați de crime de război în septembrie 2000 pentru bombardarea Iugoslaviei din 1999. Cu toate acestea, revoluția de culoare care l-a răsturnat pe președintele iugoslav Slobodan Milosevic în octombrie 2000 a condus la o revizuire a verdictului, iar la sfârșitul anului 2001, Curtea Supremă a Serbiei a anulat hotărârea.

Serbia suferă una dintre cele mai mari rate de cancer din Europa, cu aproape 60.000 de pacienți cu oncologie diagnosticați în fiecare an și o rată a cancerului în rândul copiilor de până la 2,5 ori peste media europeană. Medicii sârbi sunt convinși că rata ridicată a oncologiei este direct legată de utilizarea liberală a munițiilor DU în timpul bombardamentelor NATO. Alături de cancere, oamenii de știință au raportat o creștere alarmantă a infertilității, a bolilor autoimune și a tulburărilor mintale în ultimele două decenii, inclusiv stresul post-traumatic și alte probleme psihologice asociate cu atentatele. La începutul acestui an, directorul Institutului Sârb de Radiologie și Oncologie, dr. Danica Grujicic, a declarat pentru Sputnik că bombardamentele din 1999 au avut un impact devastator asupra ecologiei regiunii și că utilizarea DU, combinată cu atacuri deliberate asupra fabricilor chimice și a instalațiilor industriale periculoase, a creat un dezastru ecologic care afectează țări cu mult dincolo de granițele fostei Iugoslavii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *