Sacha Baron Cohen - Ali G

Sacha Baron Cohen

 

este un comediant englez de etnie evreiasca cunoscut in special sub numele de scena Ali G.
De-a lungul timpului a fost nominalizat pentru numeroase premii (3 Emmy-uri) si a obtinut premiul BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts), un fel de Oscar al britanicilor.

Sacha Baron Cohen este de profesie jurnalist dar a renuntat la aceasta pentru a se dedica comediei. Pe langa personajul “Ali G” pe care-l interpreteaza cu succes, Sacha Baron Cohen mai foloseste inca alte 2 personaje pentru a satiriza societatea in care traim. Celelalte doua persoanje sunt “Borat“, un ex-sovietic si “Bruno“, un metrosexual.

Sacha Baron CohenCriticii de specialitate l-au mimit adesea “cameleonul” deoarece personajele pe care le interpreteaza sunt cu mult mai mult decat niste efecte de machiaj si stil vestimentar. Fiecare personaj al lui Sasha Baron are propria viata, propria poveste cu deosebit de multe detalii si “tabiete” verbale. Practic, fiecare personal al sau reprezinta o schimbare de 180 grade fata de celalalt. De exemplu, daca Ali G este un mulatru jamaican pe post de macho, Bruno este un neamt metrosexual iar Borat este un “conservator” sovietic. Fiecare personaj are un limbaj propriu, personalitate distincta, accent si ticuri verbale complete.

Ali G

Ali G

 

– este un personaj de tip “Afro”, disperat dupa tot ce este Jamaica, femei, masini, consum de droguri usoare si muzica reggae, culoarea galbena, bling-blinguri (lanturi si medalioane), imbracaminte FILA s.m.a..¼br /> Ali G are o prietena imaginara despre care vorbeste aproape in fiecare emisiune cu apelativul “Me Julie” desi prefera din cand in cand sa fie impersonal numind-o “me bitch” (doamna mea).
Pentru ca Ali G foloseste zeci de termeni haiosi specifici numai lui si greu de tradus chiar si in limba engleza fara ajutor, cei de la HBO s-au gandit sa-i faca un dictionar Ali G spre engleza unde puteti intalni explicatii pentru diverse expresii si cuvinte de genul:

(dupa semnul “->” este si traducerea noastra in romana)

 • babylon: breast -> sani mari
 • batty boy: gay -> homosexual
 • bitch: lady -> doamna
 • feminist: lesbian -> lesbiana
 • homosapien: homosexual
 • homosexual: homosapiens
 • in da house: here -> aici
 • main bitch: queen -> Regina Angliei
 • trisexual: bisexual
 • a bit of erbal remedy: a smoke -> a fuma marihuana
 • the most bestest: first class -> de top
 • selecta: DJ

Un citat dintr-o conversatie a lui Ali G, doar pentru exemplificare:

“First of all, I iz got to say I iz a bit nervous speakin to so many of you – at least me would be if I weren’t totally mashed. Normally de only public-speaking I does is to 12 people – and it’s well easy all me has to say iz me name and de words ‘not guilty’.”

Personalitatea lui Ali G se remarca prin inocenta aparenta a intrebarilor, curiozitate, superficialitate si infantilism, toate acestea generand un umor copios de limbaj si situatie.
Ali G este misogin si merge de exemplu dupa principiul ca toate feministele trebuie sa fie lesbiene( 🙂 ). Ali G are si numerosi prieteni imaginari printre care “me mate Dave”, prieteni carora li se intampla o multime de evenimente aproape paranormale dar intotdeauna savuroase.
Caracterul Ali G a prezentat cateva MTV Awards si apare si in videoclipurile unor artisti ca Madonna si Shaggy.

Borat

Borat

 

, un alt personaj interpretat de Sacha Baron Cohen este de origine ex-sovietica, din Kazakstan. Interesant este faptul ca Sacha Baron a ales Romania pentru a filma cateva scene din “patria mama” a lui Borat. Ultimul film 100% cu Borat este “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” care o sa apara curand si in Romania.
Personajul Borat este total neconformist, inventeaza obiceiuri “natale” ciudate care de obicei ii sperie pe interlocutii sai conservatori occidentali. Borat apare de multe ori in showurile lui Ali G pe post de corespondent pe teren.

Bruno

Bruno

 

, al treilea si ultimul personaj interpretat de Sacha Baron Cohen este un tanar de nationalitate germana vorbind engleza cu un accent german ciudat si care este axat pe interviuri cu VIP`uri ale modei. Despre Bruno poti sa spui cu certitudine ca este metrosexual si foarte in legatura cu latura feminina a personalitatii sale 🙂
Si Bruno este “reporter” de teren pentru evenimentele mondene prezentate in Da Ali G Show. De exemplu, “Dezbracatul” de la Cronica Carcotasilor este o copie (nereusita, evident) a lui Bruno.

Unele dintre temele preferate ale lui Sacha Baron Cohen sunt demascarea falselor valori occidentale, demascarea incapacitatii de rationare a contemporanilor s.a. .

Filme online cu Ali G
un film cu Ali G intervievand presedinta feministelor britanice
Informatii in engleza despre Ali G
Filmografie Ali G – imdb
Sacha Baron Cohen pe wikipedia
Ali G pe wikipedia
Borat pe wikipedia
Bruno pe wikipedia

5 thoughts on “Sacha Baron Cohen aka Ali G, Borat si Bruno

 1. “Unele dintre temele preferate ale lui Sacha Baron Cohen sunt demascarea falselor valori occidentale, demascarea incapacitatii de rationare a contemporanilor s.a. .”

  Si cine decide care sunt adevaratele valori occidentale si care este corecta rationare? 🙂 Sau atata timp cat critica ceea cu ce nu sunteti voi, dragilor, de accord, e perfect? 🙂

  Lasand asta la o parte, este un om foarte talentat insa nu va reusi niciodata sa aiba varietatea si numarul de personaje prezentate de Tracey Ulman (also British).

  Cheerios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *