Un fost spion rus, foarte critic fata de presedintele Vladimir Putin, se zbate intre viata si moarte intr-un spital londonez, dupa o aparenta tentativa de otravire, scrie AFP.Aleksandr Litvinenko, fost locotenent-colonel in FSB, care ancheta asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, s-a imbolnavit dupa ce a luat pranzul cu “o sursa” intr-un restaurant-bar specializat in sushi. Scotland Yardul si MI5 au demarat o ancheta, dar nu au facut pana acum nicio arestare. Stirea completa pe website-ul: http://www.adevarulonline.ro/2006-11-20/Externe/fost-spion-rus-otravit-la-londra_207143.html

Stire incheiata… sa aruncam insa cateva priviri mai atente asupra lucrurilor si sa incercam sa adresam cateva intrebari incomode.

edit: Intre timp fostul locotonent colonel a decedat. Dumnezeu sa-l ierte!


Practicile atat de binecunoscute ale umbrelei bulgaresti precum si ale cianurii in mancare se pare ca nu au parasit Moscova in momentul caderii cortinei de fier. Si de altfel nimeni din comunitatea de informatii nu se astepta ca aceste tactici sa paraseasca Kremlinul. Ceea ce ne intrebam este ce au primit la schimb englezii pentru a permite un asemenea lucru pe teritoriul tarii lor. Si in acest caz nu poate fi vorba de bani (asa cum vedea in mesajele urmatoare ce vor fi postate aici de-a lungul saptamanilor, lunilor urmatoare). Sa nu fi stiut Mi6-ul englezesc despre lucrurile planuite in micutul restaurant ce a servit sushi-ul letal lui A. Letvi? De altfel se va dovedi, probabil, ca sushi-ul nu a fost letal ci a fost mai degraba polita de asigurare ca el va muri cu siguranta dupa otravirea preliminara din holul hotelului unde s-a intalnit cu seful FSB-ului… da, deoarece inainte de a se ospata la restaurant a avut “onoarea” sa dea nas in nas (si pe nas intra otrava) cu seful FSB…
Si chiar daca, prin absurd, admitem ca MI-6 nu stia nimic despre planuitul atentat, evenimentul ridica serioase semne de intrebare vizavi de capacitatea de aparare a, cel putin, regatului Unit precum si a NATO ca un tot unitar deoarece in aceste cazuri daca lucrurile ar fi scapat de sub vederea MI-6, celalalte servicii de informatii trebuiau sa colaboreze deplin. Acest lucruri precum si unele “convingeri” personale construite pe lucruri mai dificil de scris pe acest website ma fac sa cred ca MI-6 stia si meniul ce-l va servi A. Litvi. 🙂 Dar sa nu ne agatam de detalii deranjante deocamdata; vom avea timp sa le analizam in saptamanile ce vor urma… asa ca sa mergem mai departe:

Curios este faptul ca aceasta otravire are loc tocmai acum… sa fi avut probleme Putin cu plata biletelor de avion pentru agentii ce au piperat mancarea fostului colonel KGB? Sau sa fie cumva “prietenii” dizidenti ai colonelului A. Letvi care l-au “otravit” dorind sa arunce astfel ceva sageti catre Kremlin (toata lumea s-ar astepta ca Kremlinul a otravit pe fostul colonel…). Vom vedea si aceste lucruri in mesajele urmatoare. Lucrurile sunt de fapt mai clar decat doresc posturile TV sa le ilustreze; trebuie doar rabdare.

Nu este de uitat si declaratia lui Putin si a oficialilor rusi:”moartea aceasta este o tragedie”. Bineinteles ca este o tragedie dar tot nu a raspuns daca a fost implicat in asa ceva… este o tactica binecunoscuta a “oficialilor” din serviciile de informatii de a raspunde la ce vor ei… ii intrebi daca ei au trecut strada si iti vor raspunde ca “rosul semaforului are o semnificatie adanca si mirifica”. Inteligent, nu-i asa?

Nu pot de asemenea sa nu ma gandesc de ce, daca a fost otravit cu thaliu nu s-a administrat anti-dotul… probabil thaliumul nu a fost folosit stiut fiind faptul ca Poloniul (sau multe alte substante radioactive) sunt cu mult mai eficienta. Substanta intrinseca este neimportanta; pozele releva cazul clar al unui om supus la un nivel de radioactivitate medie dar pe durata mare (proba unei ingestii a sursei radioactive).
De asemenea efectele colaterale pot fi date si de otravirea de natura chimica asociata cu substanta respectiva. In general substantele radioactive nu sunt gustoase nici chimic…

Soyuz si otrava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *