Multi oameni sunt atrasi fizic unii de ceilalti dar sunt atrasi si de cei care le impartasesc interesele. Acest articol vrea sa exploreze aspectul primilor pasi in dragoste si sa dezvaluie in cateva cuvinte de ce ne indragostim de anumite persoane si nu de altele. Asezati-va comod si hai sa citim.

In unele relatii, deciziile par dominate doar de o singura persoana. De exemplu, relatiile in care unul dintre parteneri face mult zgomot si celalalt sta linistit pana trece furtuna. Este posibil ca ambii sa aibe probleme in a-si exprima sentimentele dar impreuna ajung la un compromis linistitor. Diferite cupluri probabil vor ajunge la aceasta unitate in diferite moduri iar acel mod misterios de a ajunge la compromis poate sa fie “potrivirea inconstienta”.

Potrivirea inconstienta

Toti avem un “tipar pshihologic” care contine detalii despre experientele din viata noastra si urmele pe care le lasa acestea. Acest tipar contine informatii pe care deseori nici nu le constientizam despre fricile si depresiile noastre precum si metode de a trece de acestea, adevarate mecanisme de aparare.

Fiecare dintre noi are capacitatea inconstienta de a scana acest tipar psihologic la ceilalti. Persoanele de care suntem cel mai atrasi sunt acelea care au un tipar psihologic complementar cu al nostru. Cautam similaritati ale experientelor dar mai important, cautam diferentele.

Extremele se atrag

Scopul acestei potriviri inconstiente este acela de a gasi pe cineva care sa complementarizeze experientele noastre de viata. Acesta poate sa fie cineva care ni se aseamana dar, in cele mai multe cazuri, cautam pe cineva de la care putem sa invatam ceva, cineva care a dezvoltat mecanisme de aparare contra problemelor vietii diferite de ale noastre.

Partenerul ideal este acela care s-a luptat cu probleme ale vietii similare cu ale noastre dar care a dezvoltat metode diferite de a le aborda. Abia atunci, cu jumatatea noastra avem cea mai buna sansa de a forma un intreg.

Desi nu exista relatii identice, putem ajunge la concluzia ca exista cateva tipuri comune de potriviri inconstiente. Recunoasteti unele dintre ele?

Parinte si copil – aceast tip de cuplu au o legatura bazata pe dependenta si incredere. Unul dintre parteneri are un mod copilaros de a rezolva problemele. Gandul ascuns al acestuia este ca odata ramas in nesiguranta, dependent sau in nevoie, celalalt ii va purta de grija. Partenerul acestuia ia rolul de parinte si prin aceasta va reusi sa-si nege propria nevoie de dependenta, aceasta fiind deja consumata de “copil”.

Stapan si sclav – acest cuplu are o problema cu autoritatea si controlul. Unul dintre parteneri se poate simti foarte nesigur daca ajunge subordonat si din aceasta cauza devine autoritar si isi asuma raspunderea in orice problema de cuplu. Celalalt partener, care se sperie de responsabilitati, se obinuieste cu ideea si “se culca pe o ureche” lasand totul in seama celuilalt, ca o papusa in itele papusarului disperat de control.

Fata-ascunselea – ambii parteneri se tem de intimitate desi au gasit perechea ideala. Intelegerea tacita este ca unul dintre ei il va urmari si inghionti pe celalalt pentru mai multa intimitate. Ocazional, aceasta urmarire isi schimba sensul.

Idol si adorant – cand unul dintre parteneri insista in a-l aseza pe celalalt pe un piedestal, aceasta indica in cele mai multe cazuri o problema de competitie. Pentru a evita orice forma de comparatie, ambii parteneri, inconstient, accepta aceast joc.

Singuri pe lume – probabil ati vazut mai des acest tip de cuplu. Arata la fel, se imbraca la fel, au interese comune si cel mai important, resping aceleasi lucruri. Tind sa indeparteze orice element negativ din relatia lor perfecta prin unirea fortelor impotriva lumii mari si rele din jurul lor.

Cainele si pisica – la prima vedere, acest cuplu arata de parca nu s-au mai intalnit niciodata. Se cearta constant si discuta in contradictoriu in orice fraza. Amandoi evita intimitatea traind intr-o permanenta zona de razboi.

____________

Probabil ca ati recunoscut elemente ale relatiei voastre actuale in mai toate tipurile de mai sus. Cu cat inaintam intr-o relatie nu este exclus sa alunecam intr-un tipar descris mai sus. De exemplu, intr-o perioada de suferinta sau de boala puteti trece prin tiparul “parinte – copil” cum alte cupluri aluneca spre “singuri pe lume” in perioada imediata dupa nasterea unui copil.

Potrivirea pe care o cauta fiecare se incadreaza in dorinta de a se proteja de disconfort. Multe dintre dintre cupluri nu sunt constiente de potrivirea lor pana nu se intampla ceva important in viata lor. Viata de cuplu este intr-o dinamica legata de inaintarea in varsta, schimbarea mediului social, aparitia copiilor, acumularea de frustrari si agravarea complexelor nerezolvate la timp. Capacitatea fiecaruia de a comunica problemele pe care le are si ajutorul partenerului in gasirea solutii lor de trecere peste acestea determina de cele mai multe ori reusita unei legaturi.

Succes maxim 🙂

4 thoughts on “De cine sa te indragostesti?

 1. nu stiu si habar nu am cine a scris asta
  esti ceva psiholog?, doctor sau ceva care ar putea fi in reala masura?
  sunt bune textele, serios!
  felicitari cui a scris.

 2. io sunt mai mult fata-scunselea…. are cineva idee… cum poti sa te indragostesti de cineva care este perfect pt tine dar care nu te atrage deloc sexual?

 3. @ sinn5 – daca nu te atrage deloc sexual nu ai cum sa te indragostesti, pentru ca de cele mai multe ori sexul uneste dar si desparte.
  Iti spun asta pentru ca am impresia ca stiu foarte bine situatia ta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lectie de Marketing

October 2, 2007