iPhone GPS igo tomtom

iPhone este probabil unul dintre cele mai bune produse lansate in ultimii 5 ani de zile. Adevarul este ca o campanie de marketing stralucita a lansat un telefon mobil care practic este o vechitura tehnologica. Dar chiar asa, nu poti vinde la nesfarsit fara sa ai si o baza calitativa. Care sunt de fapt cateva dintre atuurile si minusurile iPhone?

Plusuri:
cel mai performant sistem de operare, OS X
– design
– egonomie
– componente de calitate
– aplicatii impecabile si multiple
– comunitate fanatica aproape

Minusuri:
– are camera foto de doar 2 MegaPx
– se zgarie usor
– este blocat pentru un singur operator de telefonie (totusi se poate debloca foarte usor, la un click distanta)
– bateria tine doar 5 ore de conversatie
– nu are GPS si nici nu este nativ compatibil cu device-urile bluetooth pentru GPS

In postul de fata o sa ne ocupam doar de problemele legate de GPS.
La ora actuala, NU exista o solutie pentru navigarea prin GPS pentru iPhone. Cei de la Apple suplinesc cumva acest minus printr-o aplicatie care foloseste google maps si triangulatia dintre celulele de telefonie mobila din proximitate. Evident aceasta aplicatie este departe de ceea ce inseamna navigatie prin GPS.
Interesant este si faptul ca iPhone desi are bluetooth, nu recunoaste GPS receiverii. Pana ieri credeam ca tipul de comunicatie Bluetooth este universal valabil si orice dispozitiv cu Bluetooth este 100% compatibil cu restul. ERONAT, am incercat aseara sa conectez iPhone-ul la un GPS receiver Nokia si, evident, n-a functionat.
Vestea buna este ca se pot face modificari si, in viitor, cu ajutorul unei aplicatii, compatibilitatea sa fie restabilita.
Deci nu va aruncati inca receiverii GPS pe care ii aveti.

La ora redactarii acestui post, NU EXISTA nicio aplicatie de navigare GPS pentru iPhone. Situatia in mod sigur o sa se schimbe curand.
Pe piata softului de navigare GPS sunt deja cateva nume ca TomTom si iGo. TomTom are aplicatia GPS pentru telefoanele mobile cu Symbian OS (pt. Nokia smartphones) iar iGo a dezvoltat softul de navigatie GPS pentru telefoanele cu Windows Mobile. Pana la acest moment nici iGo si nici TomTom nu au anuntat oficial o versiune pentru iPhone.

Din punctul de vedere al romanului, cea mai buna harta pentru Romania o are iGo-ul, harta pe care o foloseste TomTom pentru Romania fiind detaliata doar pentru Bucuresti si Timisoara iar restul teritoriului doar la nivel de drum judetean. Harta lui iGO este aproape perfecta, toate orasele sunt detaliate pana la nivel de numar pe strada.

Este evident ca ambele companii sunt interesate sa intre pe piata telefoanelor iPhone cu softul lor. Primul care va intra va avea un avantaj imens si o vanzare de neegalat.

De foarte putin timp Apple a facut public SDK-ul pentru iPhone, o unealta esentiala pentru programatorii de aplicatii. Acest SDK este bine pus la punct si documentatia este perfecta iar dezvoltarea de aplicatii noi sau portarea lor pe iPhone se va face la nivel de avalansa!

Spuneam mai sus ca aparitia primei aplicatii pentru navigare pe GPS pe iPhone va fi decisiva. Totusi, care dintre TomTom si iGo va lansa primul softul?
Putem doar sa presupunem ca (asa cum mi s-a explicat si mie) iGo ar avea pozitia favorizata doarece librariile pentru programarea in C folosite de ei sunt 100% compatibile cu linuxul. Multi cunosc faptul ca OSX-ul (sistemul de operare care ruleaza pe iPhone) este de fapt un Unix cu radacini puternice in FreeBSD. FreeBSD-ul este compatibil la nivel de kernel cu linuxul (nu si invers).

Din aceste motive, deductia logica este ca iGo-ul va lansa primul software pentru navigare GPS pentru iPhone.

Nu vrea sa juc rolul de Nostradamus dar ne-ar avantaja enorm un iGo pe iPhone tinand seama ca ei au cea mai buna harta a Romaniei 🙂

2 thoughts on “iPhone & GPS software

  1. Garmin-ul are cea mai buna harta digitala a Romaniei. Pe ROAD 2006 ai si drumuri comunale , cote de nivel, catune. Este o harta topografica si merge si pe symbian si pe windows mobile.

  2. Stiu ca articolul de fata e relativ vechi, de atunci au aparut noi versiuni de iPhone si se gasesc multe solutii ptr cam orice ai vrea (vb aia “There’s an app for that!”).

    De exemplu, o aplicatie de navigatie pe iPhone pentru Romania, “Skobbler” ( skobbler.ro/iPhone ). Aplicatia este de tip offboard, si se bazeaza pe Openstreetmap ca sursa de date pentru harta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Flipsyde

January 3, 2008

INTOLERANTA FACE RATING

March 18, 2008