radar auto
Pentru soferii surprinsi de radare:

INSTRUCTIUNI PENTRU COMBATEREA RADARELOR

1. In momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii si autorizatia de operator radar pentru cel care va incheie procesul-verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica “alte mentiuni” si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.

2. Politistii nu au voie sa mearga cu radarul mobil oprit si sa-l porneasca atunci cand dvs. sunteti foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o functie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cat timp in partea stanga jos a fotografiei apare litera “T” aparatul radar nu si-a terminat autotestarea si conform normelor masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, politistii nu au voie sa foloseasca aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea autovehiculului.

3. Aparatul radar de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Normele pentru proiectarea si amplasarea unei locuinte prevad pentru evitarea poluarii electromagnetice amplasarea locuintei la cel putin 200m de o retea electrica de inalta tensiune. Deci, aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic. Aparatul radar stationar are lungimea fasciculului de 400-500m. Daca acest fascicul este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii ceea ce se poate determina foarte usor din fotografie, atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat aparatul radar stationar creste pana la 400-500m functie de unghi.

4. Daca in fotografiile depuse in instanta drept probe de catre Politie apar mai multe autovehicule simultan, verificati in toate fotografiile distanta dintre dvs. si celelalte autovehicule. Daca aceasta scade de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveati viteza cea mare din toate si este clar ca se incalca normele metrologice care prevad ca masuratorile nu pot constitui probe daca circula simultan mai multe autovehicule si nu se poate determina CLAR autovehiculul vizat.

5. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator. Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absoluta. Deci, daca un agent constata contraventia, dar procesu-verbal este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare si in urma contestatiei dvs. instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.

6. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica “alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. Deci, daca la rubrica “alte mentiuni” nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.

7. Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen. Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: in asfalt sunt amplasati doi senzori electromagnetici la o distanta de 5 metri unul de celalalt. La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprima autovehiculului o amprenta magnetica unica. La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculeaza viteza si daca este mai mare decat cea legala, trimite comanda catre camera digitala care face fotografia din spate. Camerele care sunt prevazute cu bucla inductiva sunt doar 6 din cele 49 amplasate pana in prezent si ele se afla pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia. Camerele digitale din orase niciuna nu are bucla inductiva. Se observa foarte usor care camere au si bucle inductive prin faptul ca, pe fiecare sens, in dreptul camerelor respective lipite de asfalt, in exteriorul asfaltului, sunt doua portiuni de beton de circa 30cm/15cm, la circa 5m una de cealalta, in care sunt incastrati senzorii.

Am atasat si cateva documente suplimentare necesare in cazul in care vrei sa aprofundati problema radarelor inclusiv formularul de contestatie.

contestatie radar
extras norma radar

6 thoughts on “Radar legal vs radar ilegal

  1. am luat un radar pe ceata si pe inserate ,aproape noapte,agentul a spus ca nu conteaza conditile meteo,la mentiuni ,pe procesul verbal,nu a scris nimic.

  2. “Cât timp în partea stângă jos a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu ÅŸi-a terminat autotestarea ÅŸi conform normelor măsurătorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislaÅ£iei rutiere (mai apare ÅŸi o dungă albă care este exact peste ultima cifră din viteza prevăzută pe mijlocul fotografiei)”
    Referitor la acest lucru am pierdut o contestatie din cauza la informarea incorecta a dvs. acel T e defapt “Å£” de la Å£inta si mai nou au o dispozitie prin care nu au voie sa opresca caseta si sa arate abaterea..altadata va rog sa va intereseati si sa informati corect.

  3. Conduceam linistit pe centura SACELE-DARSTE BRASOV un RENAULT KANGOO DIESEL cu 100/km ora (viteza min.era de 70km/ora)cand brusc m-am trezit cu un radar mobil pe sosea,si am fost inregistrat cu viteza de 138km/ora (bineinteles autovehicolul in talon are trecuta viteza de 145km /ora),iar mai mult de 120km/ora nu am reusit sa merg niciodata.Mai erau 3 autovehicule care aveau 89-90km/ora iar radarul mobil indica 100 120km/ora.problema e ca s-a semnat procesul verbal se mai poate depune contestatie?Sau ce este de facut?

  4. Buna.Azi am avut ghinion sa ma opreasca un masina de politie care venea din fata mea(a scos bastonul si treci pe dreapta:)).Radar au spus ei si au mai spus k am depasit viteza in loc adik 75km/h.Amenda 250ronplus puncte vreo 6 k nu aveam nici centura(la centura mi-a dat avertisment dar si puncte)Am semnat procesul verbal dar la-m spus sa precizeze k radarul venea de pe o masina in deplasare.Nu a scris ci a scris k radarul este mobil….in fine nu mi-a aratat nici o proba.Vreau sa fac contestatie…sau mai bine nu?vreau un sfat va rog mumos:*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spam made in Romania

April 30, 2008