Fabrica de oțel Azovstal văzută dinspre orașul-port Mariupol pe 5 mai

Forțele ucrainene de la Azovstal promit să continue lupta

Luptătorii regimentului neo-nazist Azov au exclus orice șansă de capitulare și acuză Kievul de „cinism”

Forțele ucrainene încercuite la combinatul siderurgic Azovstal din orașul-port Mariupol de la Marea Neagră nu au de gând să se predea, au declarat duminică luptătorii din regimentul neo-nazist Azov jurnaliștilor, în timpul unei conferințe de presă video.
Un bărbat identificat ca Ilya Samoylenko, descris drept luptător Azov și ofițer de informații militare de diverse mass-media, a numit opțiunea de capitulare „inacceptabilă”, adăugând că ar fi un „dar pentru inamic”, referindu-se la trupele ruse și milițiile republicilor Donbass care controlează cea mai mare parte a Mariupolului.

„Vom continua să luptăm cât vom trăi”, a spus Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov. Samoilenko a precizat că „evacuarea” forțelor ucrainene de pe teritoriul uzinei siderurgice este singura opțiune viabilă și a cerut ca Kievul să ia „măsuri decisive” pentru a facilita acest lucru.

El a adăugat, de asemenea, că forțele ascunse la fabrică sunt gata să accepte asistență din partea „oricărei națiuni”, cu excepția Rusiei și a aliaților săi. Anterior, un comandant al marinarilor ucraineni, asediat și el la uzina Azovstal, i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan un astfel de ajutor. Samoylenko a recunoscut că luptătorii de la uzină au „terminat toate resursele [necesare] pentru o apărare eficientă”. Forțele ucrainene au încă hrană, apă și arme, dar resursele lor „sunt limitate”, a adăugat el. Ofițerul de informații a mai recunoscut că mai sunt „sute” de soldați răniți la uzină și a cerut Kievului să-i evacueze împreună cu medicii, care, potrivit lui, sunt „epuizați”. Între timp, Palamar i-a criticat pe politicienii ucraineni, care au lăudat eforturile anterioare de evacuare a civililor din fabrică ca fiind un „succes”.

„Toți civilii au fost evacuați? Nu putem spune cu certitudine pentru că nu au venit organizații internaționale, nici politicieni ucraineni la fabrică…”, a spus comandantul adjunct al regimentului Azov, adăugând că „unii politicieni nu au delicatețe, ci doar cinism” care le permite s-o numească „o evacuare civilă de succes”. El a mustrat Kievul pentru că a abandonat Mariupol și pentru că nu și-a evacuat locuitorii, care au rămas prinși în oraș în timpul luptelor.

Cuvintele sale au venit la o zi după ce viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereschuk a anunțat că toate femeile, copiii și civilii în vârstă blocați în complexul Azovstal din Mariupol au fost evacuați. ONU a declarat la acel moment că 500 de persoane au fost evacuate din fabrică în noaptea de joi până vineri.

Rusia îi acuzase anterior pe soldații ucraineni și milițiile neonaziste care ocupau fabrica – inclusiv faimosul regiment Azov – că țin acolo civili pentru a face schimb de provizii. Un videoclip publicat și șters ulterior de revista germană Der Spiegel arăta un evacuat spunând că au fost ținuți „într-un buncăr” sub Azovstal timp de două luni și că militanții Azov i-au interzis să folosească coridoarele umanitare stabilite de Rusia. Samoylenko i-a acuzat și pe oficialii ucraineni că „nu au apărat Mariupol; nereușind să pregătească apărarea lui Mariupol”, adăugând că au primit „zero sprijin” în timpul asediului de două luni și jumătate. „Am fost lăsați în voia sorții”, a adăugat el. Duminică mai devreme, comandantul Brigăzii 36 Infanterie Navală a țării, colonelul Vladimir Baranyuk, care a fost capturat de forțele ruse, a declarat pentru RT că Kievul a mințit trupele încercuite în Mariupol. Oficialii ucraineni le-au spus soldaților din oraș că ajutor era pe drum, dar nu au făcut nicio încercare reală de a rupe blocada orașului, a spus el.

Azovstal, un complex de fabrici uriaș construit de sovietici, întins pe o suprafață de 11 kilometri pătrați, rămâne ultimul buzunar de rezistență din Mariupol, care este controlat altfel de trupele ruse și de milițiile republicilor Donbass. Armata rusă a oferit în mod repetat celor asediați în fabrică șansa de a se preda, ceea ce a fost respins până acum. În schimb, forțele ucrainene și milițiile naționaliste ascunse acolo au făcut apel la Kiev și la „națiunile terțe” să le faciliteze „extracția”.

Rusia și-a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a eșecului Ucrainei de a pune în aplicare termenii acordurilor de la Minsk, semnate pentru prima dată în 2014, și eventuala recunoaștere de către Moscova a republicilor Donbass Donețk și Lugansk. Protocoalele intermediate de germani și francezi au fost concepute pentru a acorda regiunilor separatiste un statut special în cadrul statului ucrainean. De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO condus de SUA. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat afirmațiile că plănuia să recupereze cele două republici cu forța.

sursa: RT https://www.rt.com/russia/555166-azovstal-mariupol-forces-continue-fighting/