UE trăiește după „legea junglei” – Rusia

Înalt diplomat răspunde ideii Bruxelles-ului de a sechestra bunurile guvernamentale.

Sechestrarea rezervelor valutare ale statului rus ar fi un act de „ilegalitate totală” și ar submina însăși baza relațiilor internaționale, a spus ministrul adjunct de externe Alexander Grushko, comentând o idee prezentată de principalul diplomat al UE, Josep Borell.

Josep Borell - Înaltul Reprezentant al UE
Josep Borell – Înaltul Reprezentant al UE

Într-un interviu recent cu FT, Borrell a sugerat valorizarea rezervelor înghețate ale Rusiei în acoperirea costurile reconstrucției Ucrainei după încheierea conflictului. Răspunzând la aceste remarci, Grushko a declarat pentru RIA Novosti că „apetitul UE vine odată cu mâncatul” și că o confiscare a bunurilor ar fi „total ilegal, distrugerea însăși a fundației relațiilor internaționale”.

În opinia lui Grushko, o astfel de decizie, dacă este luată, „va lovi pe europeni înșiși, va lovi sistemul financiar modern și va submina încrederea în Europa și în Occident în general”.

„Aceasta este legea junglei”, a conchis el.

Când a propus ideea, Borrell s-a referit la precedentul în care președintele american Joe Biden a blocat activele băncii centrale din Afganistan în valoare de miliarde de „pentru a fi folosite în beneficiul poporului afgan”.

„Avem banii în buzunare și cineva trebuie să-mi explice de ce este bun pentru banii afgani și nu pentru banii ruși”, a spus șeful politicii externe al UE. El a adăugat că una dintre întrebările cheie la care trebuie să răspundă lumea este cine va plăti „suma incredibilă de bani” necesară pentru reconstrucția Ucrainei.

De la începutul operațiunii militare ruse în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, jumătate din rezervele internaționale ale Rusiei, în jur de 300 de miliarde de dolari, au fost înghețate ca parte a sancțiunilor occidentale. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova nu ar fi putut prevedea această evoluție și că înghețarea, în opinia sa, constituie în esență furt.

Rusia și-a atacat statul vecin în urma eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnate în 2014 urmată de recunoașterea de către Moscova a republicilor Donbass Donețk și Lugansk. Protocolul de la Minsk, intermediat de Germania și Franța, a fost conceput pentru a acorda regiunilor separatiste un statut special în cadrul statului ucrainean. De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu va adera niciodată la NATO. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat afirmațiile că plănuia să recupereze cele două republici cu forța.


sursa: RT https://www.rt.com/russia/555182-eu-russia-reserves-seized/