Ministerul de Externe al Rusiei - Moscova

Rusia expulzează diplomații români și bulgari într-o mișcare „tit-for-tat”

Moscova expulzează 10 membri ai ambasadei României și un bulgar, ca represalii pentru expulzarea diplomaților ruși.

Rusia a expulzat 10 diplomați români precum și un bulgar ca răzbunare pentru o mișcare similară a celor două țări după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat vineri într-un comunicat că „Federația Rusă a declarat 10 angajați ai ambasadei României la Moscova persona non grata”.

Vestea a fost confirmată de Moscova și urmează expulzării pe 5 aprilie a 10 diplomați ruși „ale căror activități au încălcat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, potrivit Ministerului de Externe român.

Ministerul rus de Externe a mai spus vineri că „respinge cu fermitate încercările nefondate ale părții române de a da vina pe Rusia pentru crimele de război din Ucraina”.

Acesta a criticat „politica Bucureștiului de a ascunde atrocitățile comise de garda națională [a Ucrainei] împotriva civililor, precum și furnizarea de arme, echipamente și alte asistențe pentru regimul de la Kiev”.

„Potop de minciuni absolute”

România l-a convocat joi pe ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a protesta împotriva unui articol publicat pe site-ul ambasadei Rusiei, în care se spunea că „a fost „creat și finanțat un canal de minciuni, falsificări, provocări în scenă și dezinformare” despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. de către Occidentul colectiv”.

„Folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator îndreptat către România și NATO este inacceptabilă”, a spus ministerul.

De la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, țările occidentale au impus mai multe runde de sancțiuni și au expulzat zeci de diplomați ruși.

Moscova a promis că va răspunde la fiecare dintre aceste măsuri și a expulzat deja zeci de diplomați occidentali.

Ministerul de Externe al Rusiei - Moscova
Ministerul de Externe al Rusiei – Moscova / foto: Alexander Polyakov / RIA Novosti

sursa: AJ https://www.aljazeera.com/news/2022/5/13/russia-expels-romanian-bulgarian-diplomats-in-tit-for-tat-move