O așezare israeliană ilegală în Cisiordania / foto: Ralf Roletschek

Națiunile europene somează Israelul privind planurile de colonizare

Cincisprezece țări europene condamnă planurile israeliene de a construi alte mii de case în așezările ilegale din Cisiordania ocupată.

Cincisprezece națiuni europene au cerut vineri Israelului să renunțe la planurile pentru construcția de alte mii de locuințe în așezările ilegale din Cisiordania ocupată, avertizând că „se pun în calea” păcii durabile între israelieni și palestinieni.

„Noile unități locative ar constitui un obstacol suplimentar în calea soluției cu două state”, au spus țările într-un comunicat emis de ministerele lor de externe.

„Așezările israeliene încalcă în mod clar dreptul internațional și stau în calea unei păci juste, durabile și cuprinzătoare între israelieni și palestinieni”, au adăugat ei.

Israelul a avansat joi planuri pentru 4.427 de locuințe pentru coloniștii israelieni în Cisiordania ocupată, a declarat o organizație neguvernamentală israeliană.

Înaltul Comitet de Planificare al Administrației Civile a dat aprobarea finală pentru 2.791 de unități și a aprobat inițial alte 1.636 de unități, a declarat Peace Now, o organizație care monitorizează îndeaproape construirea coloniilor israeliene.

Israelul a ocupat Cisiordania și Ierusalimul de Est de la Iordania în 1967.

De atunci, aproape 700.000 de israelieni s-au mutat în așezări pe care majoritatea comunității internaționale le consideră ilegale.

Planurile de locuințe sunt împrăștiate pe o zonă mare din Cisiordania cunoscută sub numele de Zona C, unde Israelul exercită control militar și de planificare.

Cele 15 țări europene care au semnat declarația de vineri includ Franța, Belgia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Spania și Suedia.

O așezare israeliană ilegală în Cisiordania
O așezare israeliană ilegală în Cisiordania

Sursa: AJ https://www.aljazeera.com/news/2022/5/13/european-nations-urge-israel-to-reverse-settlement-plans