Cum un secol de violență politică în Ucraina este legat de atrocitățile de astăzi

Cum un secol de violență politică în Ucraina este legat de atrocitățile de astăzi

Istoria cruzimii naționaliste ucrainene este un factor important, abia discutat sau cunoscut în Occident

Soldați împușcați în picioare țipând de durere. Alții mor din cauza pierderii de sânge și a șocului fără nimeni în preajmă care să ofere asistență medicală. Un soldat rus răstignit pe o barieră antitanc, legat de un „arici” de metal și apoi ars de viu…

Pentru mulți, imagini grafice cu militari ruși torturați și uciși de forțele armate ucrainene și de batalioanele naționaliste. a venit ca un adevărat șoc. Dar acest lucru nu i-a surprins pe cei care sunt familiarizați cu „tradițiile” „luptătorilor pentru libertate națională” ai Ucrainei, deoarece aceștia au mai mult de un secol de istorie în acest gen de lucruri.

Primele lagăre de concentrare din Europa

Primele lagăre de concentrare din Europa – Terezin și Thalerhof – au fost înființate în Austro-Ungaria în toamna anului 1914, nu pentru a ține prizonieri de război, ci proprii cetățeni ai imperiului. Așa a încercat Viena, pe atunci „omul bolnav al Europei”, să-și protejeze zonele de graniță din est de membrii populației sale care simpatizau cu Rusia vecină. Luptele dintre cele două țări izbucniseră chiar înainte de începutul Primului Război Mondial. Ultimul împărat al Austro-Ungariei, Carol I, a mărturisit în edictul său din 7 mai 1917: „Toți rușii arestați sunt nevinovați, dar au fost reținuți pentru a preveni să devină vinovați”.

Oamenii din Galiția care nu voiau să se autointituleze ucraineni, așa cum au insistat autoritățile austriece și au continuat să folosească numele „Rusyns”, au fost arestați și încarcerați în două locuri – într-o fortăreață garnizoană din Terezin și într-o vale de lângă Graz, capitala Stiriei. În timp ce prizonierii din Terezin erau ținuți în bolțile și temnițele cetății, cu sprijinul cehilor locali, lagărul de concentrare cunoscut mai târziu sub numele de Thalerhof era puțin mai mult decât un câmp gol, îngrădit cu sârmă ghimpată.
Astăzi, cea mai mare parte a Galiției se află în vestul Ucrainei, iar cel mai mare oraș este Lviv, care era cunoscut sub numele de Lemberg de austrieci și Lvov de către sovietici și polonezi.

Primii prizonieri au fost aduși acolo în septembrie 1915, iar primele barăci au început să fie construite abia la începutul anului următor. Înainte de aceasta, oamenii au fost forțați să stea întinși în aer liber în ploaie și frig. Potrivit congresmanului american Joseph McCormick, prizonierii erau adesea bătuți și torturați. („Terrorism in Bohemia; Medill McCormick Gets Details of Austrian Cruelty.” New York Times, 16 decembrie 1917).
Potrivit memoriilor celor care au supraviețuit condițiilor inumane (aproximativ 20.000 de prizonieri au trecut prin lagăr), 3.800 de oameni au fost executați numai în prima jumătate a anului 1915, iar 3.000 de oameni au murit din cauza condițiilor și bolilor îngrozitoare într-un an și jumătate. Vasily Varvik, scriitor, poet, critic literar și istoric care a îndurat iadul lui Thalerhof descrie atrocitățile din lagărul de internare astfel: „Pentru a intimida oamenii, pentru a-și dovedi puterea asupra noastră, autoritățile închisorii au infipt stâlpi în pământ peste Piața Thalerhof pe care martirii bătuți cu brutalitate atârnau adesea în chinuri nerostite.

Într-adevăr, descrierile date în Almanahul Thalerhof detaliază modul în care Sichoviki-ul ucrainean din satul carpatic Lavochnoye a încercat să-i înjunghie cu baioneta pe prizonieri, printre care nu se afla un singur rus, ci doar colegii lor galicieni.
Naționaliștii ucraineni au fost cei mai cruzi torționari și ucigași ai gardienilor din lagărele de concentrare. „În cele din urmă, atrocitățile comise de germani nu echivalează cu victimizarea propriului popor. Un german fără suflet nu putea să-și bage cizmele de fier atât de adânc în sufletul unui rus slavon, precum și al unui rus care se numea ucrainean”, a scris Vasily Varvik.

De la masacrul de la Volyn până în 1954

La sfârșitul lunii februarie 1943, aripa „revoluționară” a Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUP), condusă de actualul idol al multor ucraineni, Stepan Bandera, a decis să creeze așa-numita „Armata Insurgenților Ucraineni” (UPA) pentru „Luptă împotriva Armatei Roșii care înainta”, care îi alunga pe naziști din țară. Dar primele detașamente care au apărut în martie și aprilie, ale aceluiași an, au început să lupte nu cu sovieticii, ale căror trupe încă așteptau ca naziștii să lovească lângă Kursk, ci țăranii polonezi pe teritoriul care aparținuse Varșoviei până în 1939. Aceste evenimente, care au durat mai bine de șase luni, au fost numite „Masacrul de la Volyn”. Detașamentele și unitățile UPA din divizia SS Galicia, care era formată din localnici din zona omonimă, au ucis între 40.000 și 200.000 de persoane, potrivit diferitelor estimări. Sejmul și Senatul polonez au stabilit numărul victimelor la aproximativ 100.000 de persoane, iar 11 iulie este recunoscută drept „Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Genocidului cetățenilor Polonezi de către naționaliștii ucraineni”.

Cadavrele victimelor poloneze ale masacrului aduse pentru identificare și înmormântare, 26 martie 1943. © Wikipedia

„Asociația poloneză pentru memoria victimelor crimelor naționaliștilor ucraineni” (Stowarzyszenie Upamiętnienia Ofiar Zbrodni Ukraińskich Nacjonalistów (SUOZUN)) este angajată în reconstruirea cursului evenimentelor din jurul Masacrului de la Volyn. Materialele culese de SUOZUN dezvăluie detalii șocante cu privire la cruzimea cu care naționaliștii ucraineni au tratat chiar și bebelușii și femeile însărcinate. Cercetătorii polonezi au descoperit 135 de metode de tortură și crimă practicate de naționaliștii ucraineni. Printre acestea se numără:

  • Trecerea copiilor prin țăruși
  • Tăierea gâtului unei persoane și tragerea limba prin gaură
  • Tăierea trunchiului unei persoane în jumătate cu un ferăstrău de dulgher
  • Deschiderea burticii unei femei într-un stadiu avansat de sarcină, îndepărtarea fătului și înlocuirea acestuia cu o pisică vie, înainte de a-și coase abdomenul.
  • Deschiderea abdomenului unei femei însărcinate și punerea înăuntru de sticlă spartă
  • Țintuirea unui copil mic pe o ușă.

Potrivit istoricilor polonezi, s-a ajuns la punctul în care chiar și măcelarii germani, șocați de aceste atrocități, au început să-i protejeze pe polonezi de Sokirniki-ul ucraineanul (din cuvântul ucrainean sokira, care înseamnă „topor”). Toate acestea, inclusiv ingeniozitatea folosită în desfășurarea torturii și execuțiilor, au continuat după ce naziștii au fost expulzați din Ucraina. Abia acum victimele naționaliștilor erau cetățeni ai Ucrainei sovietice – specialiști precum agronomi, ingineri, medici și profesori care fuseseră trimiși din partea de est a republicii pentru a restaura vestul Ucrainei după război. Deși marea majoritate dintre aceștia erau etnici ucraineni, naționaliștii i-au ucis nu numai pe ei, ci chiar și pe propriii lor săteni care cooperaseră cu sovieticii.

Aceste acte au fost efectuate în conformitate cu instrucțiunile date de șeful UPA și fostul haptman al Wehrmacht Roman Shukhevich, care este acum un erou pentru mulți ucraineni: „OUN ar trebui să acționeze pentru ca toți cei care au recunoscut guvernul sovietic să fie distruși. Nu intimidați, ci distruși fizic! Nu vă fie teamă că oamenii ne vor blestema pentru cruzime. Lăsați jumătate din cei 40 de milioane de populație ucraineană să rămână – nu este nimic groaznic în asta”, a scris el. (Tchaikovsky A., Nevidoma viina, K., 1994, p. 224). Potrivit KGB al URSS, în 1944–1953, pierderile iremediabile ale părții sovietice au fost de 30.676 de persoane. Printre aceștia se numără 697 de angajați ai agențiilor de securitate a statului, 1.864 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, 3.199 de militari, 2.590 de luptători ai batalioanelor de distrugere; 2.732 – reprezentanți ai autorităților, 251 comuniști, 207 muncitori din Komsomol, 314 – președinți de gospodării colective, 15.355 fermieri și țărani colectivi, 676 muncitori, 1.931 – reprezentanți ai intelectualității, 860 – copii, bătrâni și gospodine.

Maidanul urii

Odată cu revenirea naționaliștilor pe scena politică a Ucrainei, după prăbușirea sovietică, violențele s-au reluat și ele. S-a raportat existența unor camere de tortură în Primăria Kiev care fusese ocupată de „protestatarii pașnici” la sfârșitul anului 2013.

Protestatarii antiguvernamentali se ciocnesc cu poliția în Piața Independenței pe 19 februarie 2014 la Kiev, Ucraina

Au fost păstrate o mulțime de imagini video de la „Revoluția demnității” care arată agresiunea pe care polițiștii capturați au suferit-o din cauza „protestatarilor pașnici”. Unii medici care participau la Maidan au trebuit să-i protejeze pe ofițerii răniți care fuseseră capturați să nu fie masacrați. Fotografii de la postul de televiziune Hromadske.tv au surprins și un medic Maidan care interzicea categoric oamenilor să cheme o ambulanță pentru un polițist care și-a pierdut un ochi pe motiv că a slujit în unitatea specială Berkut, care încerca să suprime revolta.

Iată cum își descrie jurnalistul de la Kiev, Serghei Rulev, experiența sa în camera de tortură: „Patru oameni m-au bătut. Era cu ei o femeie cu batic care m-a lovit cu piciorul în vintre fără să scoată un cuvânt. Apoi m-au târât la Ministerul Agriculturii ocupat unde m-au percheziționat, mi-au luat documentele, un permis de presă, acreditarea la Rada Supremă, cărți de vizită, două telefoane și două camere. Când m-au târât înapoi la Khreshchatyk, am început să țip și să chem ajutor. Am căzut la pământ și am fost lovit din nou, dar nimeni nu a reacționat. Pe la ora 12:00 am fost târât în ​​Casa Sindicatelor arsă. În hol, am fost imediat bătut. În curte, oameni necunoscuți în haine de camuflaj mi-au legat mâinile, m-au dezbrăcat până la lenjerie și au continuat să mă bată… După aceea, cei patru m-au prins de podea, mi-au injectat din nou ceva în braț și au spus: „Acum. ai de gând să vorbești cu noi, cățea! Pentru ce servicii speciale lucrezi?
După ce a fost legat, o femeie necunoscută a început să smulgă unghiile lui Serghei cu cleștele. Ulterior, el a identificat-o pe acestă sadică ca fiind Amina Okuyeva, un medic din unitatea de auto-apărare Maidan „a 8-a sută”, care mai târziu a luptat în „Zona ATO (Operațiune Antiteroristă)” ca parte a batalioanelor neo-naziste Kiev-2 și Dzhokhar Dudayev. Ea a primit titlul de Erou al Poporului din Ucraina pentru eforturile sale.

Statul ucrainean și naziștii

Ar fi surprinzător dacă naționaliștii ucraineni, care făceau parte din trupele care operează în așa-numita „Operațiune Antiteroristă” (ATO) din estul Ucrainei, ar renunța la înclinația spre violență și ar opri agresiunea, torturarea și uciderea dușmanilor lor deoarece aceasta este moștenirea ideologiilor totalitare pe care le-au moștenit din secolul trecut. Andrei Ilyenko, membru al partidului neo-nazist Svoboda, care este unul dintre ideologii moderni ai naționalismului ucrainean, admite că „fascismul italian, naționalismul german, ustașismul croat, naționalismul ucrainean autentic, falangismul spaniol și alte mișcări integrale împărtășesc, fără îndoială, o singură bază ideologică. .” (Organizația Patriot of Ukraine, Ukrainian Social Nationalism: a collection of ideological works and program documents, Harkov – 2007).

Tineri participanți la un marș naționalist care marchează 109 ani de la nașterea lui Stepan Bandera la Lviv

Și asta nu s-a întâmplat. Literal, din primele zile ale „Operațiunii Antiteroriste”, au început să sosească informații despre atrocitățile comise de batalioanele naționaliste în Donbass. La urma urmei, pe lângă naționaliștii radicali crescuți să urască tot ce este rusesc, mulți dintre participanți au fost criminali condamnați pentru crime violente. Uzurpatorul Oleksandr Turchynov, care nu ascunde faptul că i-a amenințat cu violență fizică pe parlamentari dacă nu l-ar fi votat pentru numirea în funcția de președinte interimar, a amintit: „Îmi amintesc de o întâlnire pe front cu unități de voluntari în care unul dintre cei prezenți, care era acoperit de tatuaje, a întrebat: „Șefule, va fi sau nu amnistia? Băieții sunt interesați de noi acolo. Am întrebat: „Ce vor ei de la tine?” „Ei bine, pentru lucruri precum… crimă, jaf…””

Crimele comise de membrii batalioanelor naționaliste au trecut mult timp „neobservate” de autorități, dar când organizațiile internaționale pentru drepturile omului au început să țipe despre cazurile cele mai flagrante, unele fapte referitoare la atrocitățile lor au ajuns în cele din urmă în instanțe. Mai mulți lideri din batalionul naționalist Aidar au fost condamnați. Spre exemplu, au creat o închisoare în afumătoarea unui magazin de mezeluri și au plasat prizonieri acolo în celule neîncălzite de 80×150 cm, unde oamenii au fost nevoiți să se ghemuiască câteva luni.

Mulți oameni au scăpat de acuzarea de crime grave pe motiv că erau „patrioții Ucrainei”, iar aceasta s-a dovedit a fi o politică guvernamentală în practică. Spre exemplu, Serghei Sternenko, un naționalist din Sectorul Drept al Maidanului, a scăpat de pedeapsă pentru protejarea traficului de droguri și crimă pe baza „patriotismului”. Deși Sternenko a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare de 7 ani și 3 luni pentru răpirea unui deputat pro-rus din Odesa pe nume Serghei Șcerbich, pedeapsa sa a fost redusă la un an de încercare după doar trei luni. Având în vedere această politică, nu este surprinzător că niciunul dintre participanții la arderea de vii a 49 de persoane în Casa Sindicatelor din Odesa, la 2 mai 2014, nu a fost încă adus în fața justiției.

De mai multe ori au fost începute dosare penale împotriva naționalistului ucrainean Nikolay Kokhanovsky. Acest participant ATO și comandant de batalion OUN este, de asemenea, membru al Regimentului Azov, care a fost recunoscut de Congresul SUA ca o organizație neo-nazistă. El a fost acuzat că a atacat canalele de televiziune de opoziție, bisericile Patriarhiei Moscovei, misiunile diplomatice ruse și băncile rusești, precum și că a comis un atac armat asupra unui naționalist ca el fără permis de port-armă. După ce susținătorii săi au invadat curtea de judecată, Kokhanovsky a fost eliberat.

Poate cea mai îngrozitoare crimă comisă de naționaliștii ucraineni a fost crearea unei închisori în frigiderul aeroportului din Mariupol în iunie 2014, pe care temnicerii au numit-o „biblioteca”. Acolo, locuitorii Mariupolului au fost supuși la bătăi, la moarte prin tortură chiar și la violuri pentru suspiciunea că nutreau simpatii pentru Rusia sau republicile estice nerecunoscute. „Biblioteca” era condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), al cărui șef, Valentin Nalivaichenko, era prieten cu liderul Sectorului Dreaptă, Dmitri Yarosh. Iar asistentul lui Nalivaichenko, Yuri Mikhalchishin, membru al partidului naționalist Svoboda, care poartă pseudonimul „Nahtigal88” (în onoarea unui batalion de sabotaj care făcea parte din divizia de contrainformații a celui de-al Treilea Reich și literele „NN” care denotă Heil Hitler), a fost responsabil de ideologia serviciului special. Mikhalchishin afirmă deschis că Mein Kampf a fost ghidul său de la vârsta de 16 ani. După ce a fost demis din SBU, a plecat să lupte ca parte a Regimentului Azov.


Ideologia superiorității rasiale are o lungă istorie criminală bazată pe ură. Când purtătorii ei pun mâna pe putere, mândria națională se transformă invariabil în violență nemiloasă iar radicalii își dezvăluie disponibilitatea de a folosi cruzimea bestială și de a extermina „străinii”. Adevăratele baze ale viziunii lor asupra lumii vor fi văzute de mai multe ori până când această lecție de istorie va fi în sfârșit învățată.

De Olga Sukharevskaya, fost diplomat ucrainean
sursa: RT https://www.rt.com/russia/555285-national-torture-tradition-military-crimes/