Cum să dezactivați urmărirea ID-ului publicitar pe iOS și Android și de ce ar trebui să o faceți acum

Identificatorul de publicitate – alias „IDFA” pe iOS sau „AAID” pe Android – este cheia care permite urmărirea dispozitivelor mobile de către terți. Dezactivarea acestuia va îngreuna considerabil agenții de publicitate și brokerii de date să vă urmărească și să vă profileze și va limita cantitatea de informații personale puse spre vânzare.

Acest articol explică istoricul identificatorilor de publicitate ai dispozitivului și modul în care aceștia au activat urmărirea persistentă, identificarea și alte invazii ale confidențialității personale.

Dar mai întâi faptele. Iată cum să revocați accesul urmăritorilor la ID-ul dvs. publicitar chiar acum:

Pe Android

Deschideți aplicația Setări și navigați la Confidențialitate > Anunțuri. Atingeți „Ștergeți ID-ul de publicitate”, apoi atingeți-l din nou pe pagina următoare pentru a confirma. Acest lucru va împiedica orice aplicație de pe telefon să-l acceseze în viitor.

Setările de mai sus sunt disponibile pe Android 12 și este posibil să nu fie disponibile pentru versiunile mai vechi. În schimb, puteți reseta ID-ul de anunț și cere aplicațiilor să nu vă urmărească după cum urmează:

android opt out
android opt out

Pe iOS

Apple cere aplicațiilor să solicite permisiunea înainte de a vă putea accesa IDFA. Când instalați o nouă aplicație, este posibil să vă solicite permisiunea de a vă urmări.

Selectați „Solicitați aplicației să nu urmărească” pentru a-i refuza accesul IDFA.

Pentru a vedea la ce aplicații ați acordat anterior acces, accesați Setări > Confidențialitate > Urmărire. Meniul ar trebui să arate astfel:

Aici puteți dezactiva urmărirea pentru aplicațiile individuale care au primit anterior permisiunea. Numai aplicațiile care au permisiunea de a vă urmări vă vor putea accesa IDFA.

Puteți seta comutatorul „Permite aplicațiilor să solicite urmărirea” în poziția „dezactivat” (glisorul este la stânga, iar fundalul este gri). Acest lucru va împiedica aplicațiile să solicite urmărirea în viitor. Dacă ați acordat aplicațiilor permisiunea de a vă urmări în trecut, acest lucru vă va solicita să le cereți și acelor aplicații să oprească urmărirea. De asemenea, aveți opțiunea de a acorda sau de a revoca accesul de urmărire în funcție de aplicație.

Apple are propriul său sistem de publicitate direcționată, separat de urmărirea terță parte pe care o permite cu IDFA. Pentru a o dezactiva, navigați la Setări > Confidențialitate > Publicitate Apple:

Setați comutatorul „Anunțuri personalizate” în poziția „dezactivat” pentru a dezactiva personalizarea anunțurilor Apple.

Istorie

În primele zile ale smartphone-urilor, instrumentele de urmărire foloseau identificatori statici de dispozitiv – „Identificatorul unic de dispozitiv” (UDID) pe iOS și „ID-ul Android” pe Android – pentru a urmări utilizatorii din aplicații. Acești identificatori erau unici, permanenți și erau accesați frecvent de terți fără cunoștința sau consimțământul utilizatorului.

Acest lucru a fost considerat pe drept o problemă pentru confidențialitatea utilizatorilor. O investigație din 2010 a Wall Street Journal a dezvăluit amploarea problemei, iar în 2011, după o serie de investigații din partea membrilor congresului american, Apple a început să restricționeze accesul la UDID.

Industria începuse deja să se bazeze pe colectarea de date legată de UDID, iar publicitarii s-au grăbit să se adapteze la schimbare. Apoi, în 2012, Apple a introdus pe ascuns Identificatorul pentru advertiseri (IDFA). IDFA era aproape identic cu UDID-ul pe care l-a înlocuit: era un identificator unic la nivel global care era disponibil implicit pentru toate aplicațiile. Cea mai mare diferență era că IDFA putea fi resetat – deși acest lucru era posibil doar dacă utilizatorii știau ce să caute. De asemenea, Apple a permis utilizatorilor să activeze o setare numită „Limitați urmărirea anunțurilor”. Acest lucru a trimis un semnal aplicațiilor, cerându-le să nu urmărească, dar nu a afectat de fapt capacitatea aplicațiilor de a accesa IDFA.

Android a urmat exemplul în 2013 introducând Android Advertising Identifier (AAID). La fel ca Apple, Google și-a pus identificatorul disponibil pentru toate aplicațiile în mod implicit, fără nicio permisiune specială. De asemenea, a permis utilizatorilor să-și resetați identificatorul de anunț, dar nu să restricționeze accesul la acesta sau să-l ștergă.

În 2016, Apple a actualizat Limit Ad Tracking pentru a seta IDFA la un șir de zerouri – ștergându-l efectiv. Acest lucru a însemnat că, pentru prima dată, utilizatorii au avut o renunțare tehnică eficientă a urmăririi IDFA.

În 2021, Apple a introdus App Tracking Transparency (ATT), care cere aplicațiilor să obțină consimțământ afirmativ înainte de a putea urmări utilizatorii cu IDFA sau orice alt identificator. Acest lucru a avut un impact enorm asupra industriei de urmărire. În timp ce anterior, aproximativ 20% dintre utilizatori au ales să renunțe la urmărire (adică 4 din 5 au fost „înscriși”), după schimbare, marea majoritate a utilizatorilor au ales să nu permită urmărirea. Valorile implicite contează.

Între timp, Android a început în sfârșit să lanseze o modalitate prin care utilizatorii să-și dezactiveze ID-ul de publicitate. Începând cu 1 aprilie 2022, Android solicită dezvoltatorilor să solicite o permisiune separată pentru a accesa ID-ul de publicitate. Cu toate acestea, aceasta este tratată ca o permisiune „normală”, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu văd nicio fereastră pop-up care să le ceară consimțământul. În ciuda rolului central al ID-ului de anunț în activarea urmăririi terților, documentele dezvoltatorului explică că acest tip de permisiune este pentru datele care prezintă „foarte puțin risc pentru confidențialitatea utilizatorului”. Cu alte cuvinte, ID-ul de anunț al Android este încă expus pe bază de opt-out, iar utilizatorii trebuie să facă tot posibilul pentru a-și apăra confidențialitatea pe platformă.

În februarie, Google a mai indicat că în cele din urmă ar putea elimina complet ID-ul publicitar. Planifică să aducă o versiune a cadrului Privacy Sandbox pe dispozitivele mobile pentru a sprijini publicitatea comportamentală „fără a se baza pe identificatorii între aplicații”. Dar Google i-a asigurat pe dezvoltatori că nu va schimba nimic substanțial la ID-ul publicitar timp de „cel puțin doi ani”.

De ce contează

Identificatorul de publicitate este un șir de litere și numere care vă identifică în mod unic telefonul, tableta sau alt dispozitiv inteligent. Există cu un singur scop: să ajute companiile să vă urmărească.

Sistemele de urmărire terță-parte colectează date prin intermediul aplicațiilor de pe dispozitivul dvs. ID-ul publicitar le permite să conecteze date din diferite surse spre o singură identitate. În plus, deoarece fiecare aplicație și tracker vede același ID, le permite brokerilor de date să compare notele despre tine. Brokerul A poate cumpăra date de la brokerul B, apoi poate utiliza identificatorul de anunț pentru a lega cele două seturi de date. Pur și simplu, ID-ul anunțului este cheia care permite o întreagă gamă de prejudicii la confidențialitate: profilare terță-parte invazivă de către Facebook și Google, țintire psihografică pseudoștiințifică de către consultanți politici precum Cambridge Analytica și urmărirea locației de către armata SUA.

Uneori, participanții la canalul de date vor argumenta că ID-ul anunțului este anonim sau pseudo-anonim, nu informații de „identificare personală” și sugerează că nu reprezintă o amenințare serioasă pentru confidențialitate. Acest lucru nu este adevărat în practică. În primul rând, ID-ul anunțului este folosit în mod obișnuit pentru a ajuta la colectarea de date care sunt evident identificabile personal, cum ar fi datele granulare despre locație. Dacă puteți vedea unde o persoană lucrează, doarme, studiază, socializează, se închină și solicită îngrijiri medicale, nu aveți nevoie de adresa de e-mail pentru a o identifica. Și în al doilea rând, există o întreagă industrie pentru a ajuta urmăritorii să conecteze ID-urile anunțurilor cu informații de identificare mai directă, cum ar fi adrese de e-mail și numere de telefon. Într-un vid, ID-ul anunțului poate fi anonim, dar în contextul industriei de urmărire, este un identificator omniprezent și eficient.

Dezactivarea acestui ID face mult mai greu pentru majoritatea agenților de publicitate și brokerilor de date să vă urmărească. Aceste industrii procesează datele de la milioane sau miliarde de utilizatori în fiecare zi și se bazează pe tehnologii convenabile, cum ar fi ID-ul de anunț, pentru a face posibil acest tip de urmărire în masă. Eliminarea acestui instrument din cutia de instrumente va avea ca rezultat substanțial mai puține date care pot fi asociate cu dvs. în libertate. Nu numai că este benefic pentru confidențialitatea dvs., ci face și industria publicității de supraveghere mai puțin profitabilă. Și nu ne credeți pe cuvânt: Facebook a spus că funcția de transparență a urmăririi aplicațiilor Apple ar reduce vânzările companiei în 2022 cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Dar, deși este un prim pas bun, eliminarea ID-ului de anunț nu va opri toată urmărirea. Dacă sunteți îngrijorat de o amenințare specifică legată de confidențialitate la adresa dvs. sau a unei persoane cunoscute, consultați celelalte resurse ale noastre.


sursa: EFF https://www.eff.org/deeplinks/2022/05/how-disable-ad-id-tracking-ios-and-android-and-why-you-should-do-it-now