Ucraina Europa

Rusia își schimbă poziția față de candidatura aderării Ucrainei la UE

Viziunea Moscovei cu privire la aderarea Ucrainei la UE este acum aliniată cu poziția sa privind aderarea țării la NATO

Rusia și-a schimbat poziția cu privire la perspectivele Ucrainei de aderare la UE, a dezvăluit reprezentantul permanent adjunct al Moscovei la ONU, Dmitri Polyanskiy. Un astfel de obiectiv acum nu poate face parte din niciun acord de pace cu Kievul, a declarat diplomatul pentru Unherd News într-un interviu de joi.
Anterior, Moscova nu a fost preocupată de perspectivele ca Ucraina să se alăture organizației, a indicat el, dar poziția s-a schimbat de atunci.

Polyanskiy a explicat că un catalizator a fost comportamentul Bruxelles-ului de când Rusia și-a lansat ofensiva în februarie. Moscova consideră că UE a devenit complet aliniată cu NATO condusă de SUA.

El a subliniat în special o declarație recentă a diplomatului șef al blocului, Josep Borrell, în care oficialul născut în Spania și-a exprimat în mod deschis preferința pentru o soluție militară a conflictului actual.

Până în acest moment nu eram foarte îngrijorați cu privire la Uniunea Europeană, dar situația s-a schimbat după declarația domnului Borrell cum că „acest război ar trebui câștigat pe câmpul de luptă” și după faptul că Uniunea Europeană este lider în livrările de arme [în Ucraina]. Cred că acum poziția noastră față de Uniunea Europeană este mai asemănătoare cu cea a NATO pentru că nu vedem o mare diferență”, a declarat Polyanski.

Dacă se încearcă oprirea conflictului din Ucraina prin punerea de gaz pe foc de către țările occidentale, bineînțeles că se poate prelungi cu ceva timp dar nu ar schimba întregul ritm al conflictului, nu ar împiedica Rusia să-și atingă obiectivele.

Conflictul a escaladat deja până la punctul în care nu mai este loc pentru diplomație, a recunoscut el. Polyanski a acuzat, ceea ce a descris ca fiind lipsa unui dialog constructiv, incapacitatea Kievului de a-și respecta promisiunile și eforturile occidentale de a prelungi ostilitățile în această situație.

Polyanskii a refuzat să ofere vreo estimare pentru cât timp ar putea dura conflictul. „Nu am o minge de cristal care să prezică astfel de lucruri”, a spus el.

Rusia a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnate pentru prima dată în 2014, și eventuala recunoaștere de către Moscova a republicilor Donbass Donețk și Lugansk. Protocoalele intermediate de germani și francezi au fost concepute pentru a acorda regiunilor separatiste un statut special în cadrul statului ucrainean. De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO condus de SUA.
Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat afirmațiile că plănuia să recupereze cele două republici cu forța.


sursa: RT https://www.rt.com/russia/555392-ukraine-eu-position-nato/