Europa se confruntă cu o întreruperea aprovizionării cu gaze

Europa se confruntă cu întreruperea aprovizionării cu gaze după ce Rusia a impus sancțiuni

Măsurile Moscovei și oprirea de către Ucraina a unei rute majore de aprovizionare către Europa au dus la creșterea prețurilor pe continent.

Europa se confruntă cu presiuni crescute pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze după ce Moscova a impus sancțiuni filialelor europene ale gigantului energetic rus Gazprom iar Ucraina a închis o rută importantă de tranzit al gazelor, împingând prețurile mai sus.

Prețurile gazelor olandeze la hub-ul TTF, punctul de referință european, au crescut cu aproximativ 20% joi dimineață.

Creșterea a venit după ce Rusia și-a lansat sancțiunile miercuri seara, în principal asupra filialelor europene ale Gazprom, inclusiv Gazprom Germania, o firmă pentru comercializarea, stocarea și transportul de energie pe care Germania a plasat-o luna trecută sub administrare pentru a-și asigura aprovizionarea.

Moscova l-a vizat și pe proprietarul părții poloneze a conductei Yamal-Europa care transportă gaz rusesc în Europa, EuRoPol Gaz. Conducta este deținută în comun cu Gazprom.

„A fost implementată o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate”, a spus Gazprom într-un comunicat. „Pentru Gazprom, aceasta înseamnă interzicerea utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu pot exista relații cu companiile afectate și nici nu pot participa la furnizarea de gaze rusești.

Entitățile de pe o listă de firme afectate de pe un site web al guvernului rus aveau sediul în mare parte în țări care au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, majoritatea membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, țările UE au primit aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia.

Germania, cel mai important client al Rusiei în Europa, a declarat că unele filiale ale Gazprom Germania nu primesc gaz din cauza sancțiunilor, dar caută alternative.

Gazprom și filialele sale sunt afectate”, a declarat Habeck camerei inferioare a Bundestagului. „Acest lucru înseamnă că unele dintre subsidiare nu mai primesc gaz din Rusia. Dar piața oferă alternative.

Europa se confruntă cu o întreruperea aprovizionării cu gaze
Europa se confruntă cu o întreruperea aprovizionării cu gaze

Ucraina închide o rută importantă de tranzit

Sancțiunile Rusiei au venit la o zi după ce Kievul a închis o rută majoră de tranzit al gazelor către Europa, dând vina pe interferența forțelor ruse de ocupare, pentru prima dată când exporturile prin Ucraina au fost întrerupte de când Moscova și-a lansat invazia la sfârșitul lunii februarie.

Punctul de tranzit închis din Ucraina gestionează de obicei aproximativ 8% din fluxurile de gaz rusești către Europa, iar Kievul a propus ca fluxurile să fie redirecționate către un punct de tranzit alternativ, Sudzha.

Joi dimineață, debitele prin Sudzha au scăzut la 53 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi, de la aproximativ 70 de milioane de metri cubi cu o zi înainte, au arătat datele operatorului de transport de gaze din Ucraina.

Cu toate acestea, suspendarea ucraineană nu prezintă o problemă imediată de alimentare cu gaz, a spus Comisia Europeană.

Între timp, există încă confuzie în rândul companiilor de gaze din UE cu privire la o schemă de plată decretată de Moscova în martie despre care Comisia Europeană a declarat că ar încălca sancțiunile UE.

Cererea Rusiei ca viitoarele plăți pentru gaze să fie făcute în ruble a fost respinsă de majoritatea cumpărătorilor europeni din cauza detaliilor procesului, care necesită deschiderea de conturi la Gazprombank.

Acest lucru a generat temeri cu privire la potențialele întreruperi ale aprovizionării în cazul în care cumpărătorii refuză să respecte liniile directoare pentru a evita încălcarea sancțiunilor.

Îngrijorările au apărut pe fundalul unei creșteri majore a prețurilor la gaze în Europa în ultimul an, adăugând sarcini pentru gospodării și întreprinderi, în timp ce acestea încearcă să revină după perturbarea economică declanșată de pandemia COVID-19.

sursa: AJ https://www.aljazeera.com/news/2022/5/12/europes-gas-supply-crisis-grows-after-russia-imposes-sanctions