BRICS

Două țări solicită aderarea la BRICS

Iranul și Argentina văd potențial în blocul Brazilia-Rusia-India-China-Africa de Sud

Republica Islamică Iran și-a depus oficial cererea de a se alătura grupului de cinci economii emergente format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Teheran. Mișcarea vine după ce președintele iranian s-a adresat săptămâna trecută la summitul BRICS.

Deși BRICS nu este un bloc cu un tratat anume, are un „mecanism foarte creativ cu aspecte largi”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, potrivit agenției de presă Tasnim. El a adăugat că Teheranul a avut deja „o serie de consultări” cu BRICS cu privire la aplicare.

BRICS
BRICS. Foto: Alan Santos / PR

Aderarea Iranului ar „adăuga valoare” pentru toți cei implicați, a spus Khatibzadeh, menționând că membrii BRICS reprezintă până la 30% din PIB-ul mondial și 40% din populația globală.

Vineri, președintele iranian Ebrahim Raisi s-a adresat la summitul virtual BRICS găzduit de China și și-a exprimat disponibilitatea Teheranului de a-și împărtăși capacitățile și potențialul cu grupul.

Argentina a solicitat, de asemenea, să se alăture BRICS. Președintele Alberto Fernandez a cerut vineri crearea unor mecanisme de cooperare care ar putea reprezenta alternativa la instituțiile aparent private conduse de – și în interesul – Occidentului.

În timpul ședinței de miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că grupul de cinci membri lucrează la înființarea unei noi monede de rezervă globală  „pe baza unui coș de valute ale țărilor noastre”.

Sursa: https://www.rt.com/news/557941-iran-brics-argentina-membership/