sanctiuni

Sancțiunile sunt ineficiente și ar putea pune în pericol sănătatea fiscală a SUA

Statele Unite reacționează frecvent la evenimente străine adverse impunând sancțiuni economice altor țări. Sancțiunile sunt atractive deoarece sunt ușor de impus, tind să aibă un impact bugetar redus și, cel mai important, nu supun personalul militar american la moarte sau rănire. Dar istoricul arată că sancțiunile sunt de obicei ineficiente iar greutatea acumulată a sancțiunilor economice, care sunt impuse cu ușurință, dar rareori abrogate, ar putea pune în pericol în cele din urmă rolul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii, îngreunând guvernul federal să finanțeze datoria în creștere a țării.

Prima utilizare la nivel înalt a sancțiunilor economice în lumea modernă a avut loc în 1935. Liga Națiunilor, predecesorul interbelic al Națiunilor Unite, a votat pentru sancționarea Italiei pentru invadarea Etiopiei. Dar Italia nu a fost descurajată, iar regimul său fascist a fost alungat din Etiopia doar prin acțiuni militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoricul George Baer a notat în jurnalul „International Organization”: „Departe de a impune poporului italian dorința de a inversa politica guvernului lor, sancțiunile au făcut popular războiul din Etiopia. Izolarea și condamnarea au provocat reacție; prilejul de a se ridica împotriva statelor până atunci patronatoare și acum critice față de Italia a fost transformată într-o susținere față de regim.”

sanctiuni
Sancțiuni

Acest tip de rezistență ajută la explicarea istoriei sancțiunilor ineficiente ale SUA. De exemplu, restricțiile comerciale din Cuba datează din anii Eisenhower și sunt în vigoare continuu din 1962 . Dar 60 de ani mai târziu, regimul comunist din Cuba rămâne la putere, supraviețuind retragerii și morții lui Fidel Castro.

În mod similar, diverse sancțiuni americane și internaționale au fost impuse Coreei de Nord începând cu 1950 , fără a răsturna regimul multi-generațional Kim sau a deraia urmărirea obținerii armelor nucleare. Și în timp ce sancțiunile economice ar fi putut contribui la aducerea Iranului la masa de negocieri cu privire la programul său de arme nucleare, regimul islamic a rămas la putere de când SUA au impus prima dată restricții în 1979 .

Din păcate, astăzi, există puține motive să credem că sancțiunile economice impuse Rusiei de către Statele Unite și Europa vor rupe regimul lui Vladimir Putin sau vor pune capăt rapid invaziei sale militare din Ucraina. Prețurile mai mari ale energiei, care decurg parțial din sancțiunile economice, umplu cuferele guvernului rus, ajutându-l să-și continue agresiunea. În timp ce șoferii americani urmăresc creșterea prețurilor la gaze, regimul Putin are încă mulți clienți pentru produsele sale de petrol și gaze, inclusiv India și China.

Rubla rusă a scăzut brusc după ce au fost impuse sancțiuni, dar a revenit. Moneda este acum mai puternică decât a fost în februarie iar Banca Centrală Rusă a reușit să-și reducă rata cheie a dobânzii înapoi la nivelurile de dinainte de război.

De asemenea, SUA iau în considerare sancțiuni secundare împotriva Rusiei, la fel ca și Iranului. În cazul Iranului, SUA au mărit miza prin impunerea de sancțiuni secundare entităților non-americane care fac afaceri cu Iranul pentru a-l împiedica să vândă petrol sau să desfășoare alte tipuri de comerț cu părți din orice altă țară. Însă încercarea de a închide complet comerțul se poate întoarce împotrivă, poate crește costurile, poate împiedica accesul la produse și poate provoca poveri insuportabile întreprinderilor și consumatorilor din SUA.

Pe termen lung, dacă băncile, companiile și țările consideră că regimul de sancțiuni din SUA este prea oneros, ar putea căuta alternative la sistemul de plăți internaționale bazat pe dolari americani. În raportul Serviciului de Cercetare al Congresului din 2021 Rusia și China căutau în mod activ alternative la comerțul bazat pe dolari americani înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În mod similar, în timpul erei Trump, Franța și Germania au încercat să creeze un vehicul cu scop special care să le permită să facă comerț cu Iranul evitând în același timp sancțiunile secundare.

Din fericire pentru Statele Unite, alternativele la dolar au dezavantaje semnificative. Deoarece Uniunea Europeană folosește adesea și sancțiuni, euro oferă beneficii limitate în ceea ce privește flexibilitatea. China ar putea saluta oportunitatea de a înlocui dolarul cu Renminbi. Totuși, băncile, întreprinderile și alte țări s-ar îngrijora de controalele de capital ale Chinei și de înclinația guvernului pentru manipularea și schimbarea regulilor. China se confruntă, de asemenea, în prezent cu dificultăți economice.

Criptomonedele pot avea potențial pe termen lung, dar suferă de volatilitate și sunt prea riscante pentru multe aplicații de plată și, pentru anumite scopuri, două țări străine ar putea tranzacționa în afara sistemului bazat pe dolari americani prin angajarea în troc .

Cu guvernul federal atât de adânc îndatorat, Statele Unite beneficiază de menținerea dolarului ca monedă de rezervă a lumii. Băncile centrale străine și alți jucători internaționali solicită active denominate în dolari SUA, cum ar fi titlurile de trezorerie, chiar dacă acestea oferă randamente reale negative. Dar dacă mai multe țări consideră că este necesar să ocolească sistemul bazat pe dolar și pot găsi alternative rezonabile (cum ar fi trocul), americanii s-ar putea confrunta cu dobânzi și mai mari.
Cu o datorie națională de peste 30 de trilioane de dolari, bugetul federal ar deveni mai tensionat pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Sancțiunile sunt o modalitate atractivă de a afirma principiile SUA și de a presupune că se face ceva. Din păcate, sancțiunile sunt rareori eficiente și au costuri substanțiale. Biroul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei SUA are o listă de peste 10.000 de persoane și organizații sancționate, așa că, în loc să continue să pună din ce în ce mai multe sancțiuni asupra celor aplicate în ultimii 70 de ani, SUA ar trebui să elimine restricțiile care și-au depășit utilitatea și să lupte cu tentația de a impune altele.

Autor: Marc Joffe este analist de politici la Reason Foundation, fost director senior la Moody's Analytics și autor al noului studiu „Unfinished Business: Despite Dodd-Frank, Credit Rating Agencies Remain the Financial System's Weakest"
Sursa: https://thehill.com/opinion/finance/3530841-sanctions-are-ineffective-and-could-jeopardize-u-s-fiscal-health/