Portul comercial maritim Odesa

Cerealele rusești nu pot ajunge în UE; De ce?

Sancțiunile occidentale au împiedicat navele să livreze provizii, spune ministrul de externe Serghei Lavrov

Exporturile rusești de cereale nu pot ajunge în Europa, deoarece sancțiunile impuse de UE Moscovei blochează efectiv livrările, a explicat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Deși țările occidentale continuă să spună că cerealele nu au fost sancționate, din anumite motive nu menționează că navele care transportă cereale rusești sunt de fapt sancționate. Porturile europene nu le permit să intre, nu există asigurări disponibile și, în general, sancțiunile occidentale au perturbat infrastructura logistică și financiară pe care Rusia o folosește pentru a-și exporta propriile cereale”, a declarat Lavrov jurnaliştilor de la Moscova.

UE a interzis navelor rusești să intre în porturile sale, ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni adoptat în aprilie.

Comentariile lui Lavrov răspund acuzațiilor din partea națiunilor occidentale cum că Rusia blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, lucru pe care Moscova l-a negat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Ucraina și-a blocat propriile porturi punând mine care împiedică navele să iasă pe mare.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat săptămâna trecută că situația cu amenințarea globală la adresa aprovizionării cu cereale a devenit alarmantă pentru țările în curs de dezvoltare.

Oficialul ONU a mai spus că războiul din Ucraina și sancțiunile care au rezultat împotriva Rusiei au afectat prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor, iar acești factori combinați propulsează costul grâului, ceea ce ar putea agrava criza alimentară la nivel global.

Împreună, Rusia și Ucraina exportă mai mult de un sfert din grâul mondial.

Portul comercial maritim Odesa
Portul comercial maritim Odesa
Sursa: RT https://www.rt.com/business/556447-russia-grain-export-sanctions/