American Civil War

SUA se îndreaptă către un război civil

Astăzi, SUA sunt mult mai aproape de condițiile care au condus la războiul său civil în 1861 decât ar îndrăzni să admită majoritatea americanilor.

Oameni precum Payton Gendron , Dylann Roof , Patrick Wood Crusius și Robert Bowers cred cu toții că sunt angajați într-un fel de război civil.

Actele lor de terorism rasist și xenofob au urmărit să ascundă potențiala putere politică și economică pe care o populație majoritară neagră și creolă din SUA ar putea-o deține până în anii 2040.

Roof, Bowers, Crusius, Gendron și mulți alții cred colectiv în așa-numita Teorie a Marii Înlocuiri . Ei s-au hotărât să măcelărească credincioșii de culoare la slujba bisericii, credincioșii evrei la templu, cumpărătorii latini la un Walmart și protestatarii albi împotriva letalității poliției . Aceste acte odioase sunt modul lor de a spune că bărbații albi sunt în război cu acestă SUA în schimbare. Pentru ei, însăși existența oamenilor albi și a civilizației occidentale, stilul american este în joc.

Auto-descrisa ucidere „național-socialist eco-fascist” a oamenilor de culoare în codul poștal 14208 a fost doar o încăierare în războiul civil care a avut loc în mintea celorlalți. Mulți dintre cei negri, creoli și indigeni – queer și hetero – au simțit deja această schimbare în lume. Cu siguranță se reflectă în așa-numitele manifeste și postările de zi cu zi ale acestor ucigași în masă. Gendron a avut parțial dreptate atunci când a spus în secțiunea Întrebări și răspunsuri a posturilor sale că nu este un conservator afiliat unui partid. „Nu, conservatorismul este corporatism deghizat, nu vreau nicio parte din el… conservatorismul a murit”, a scris el.

Gendron a avut dreptate și s-a identificat drept „fascist”. El se vede pe sine și pe tovarășii săi ucigași uniți prin fascism, pentru că „este una dintre singurele ideologii politice care îi va uni pe albi împotriva înlocuitorilor”. Fasciștii nu sunt doar ultra-conservatori, rasiști, misogini și homofobi. Sunt, de asemenea, reacționari, oameni care în cele din urmă își doresc o restabilire fantastică a societății în favoarea și gloria lor, adesea prin folosirea violenței.

După cum americanii au văzut din ce în ce mai mult în ultimii 15 ani, există zeci de politicieni în Capitol Hill și în SUA care susțin opinii similare. Mulți se văd deja în rebeliune împotriva politicienilor lacomi ai ambelor partide și refuză să accepte o națiune pe care mulți au văzut-o cândva ca o „țară a omului alb” și care se transformă într-un ținut majoritar de culori. Ei tânjesc după zilele în care partidele se desfășurau pe sloganuri precum „Țara omului alb. Lasă bărbații albi să guverneze” (sloganul biletului democrat la alegerile prezidențiale din 1868).

Mulți americani au etichetat împușcăturile lui Gendron drept un alt exemplu de incident rasist alimentat de ură, comis de o persoană bolnavă mintal. Dar rasismul se referă în mod fundamental la putere și bogăție – este exploatarea celor marginalizați cu asigurarea că cei care sunt marginalizați nu vor deține niciodată suficientă putere pentru a nega puterea și bogăția celor care beneficiază de pe urma rasismului în fiecare zi.

Ura este reziduul acestei căutări constante, în special în rândul bărbaților albi care cred în supremația albă în mod gol și narcisic. Ura este doar vârful unui aisberg gigantic. Ideile lui Gendron pot părea marginale, iar acțiunile sale revoltătoare și detestabile, dar ele nu provin dintr-o boală mintală, o durere de dinți sau vreo altă scuză individualizată. Nu, terorismul prin rasism violent a făcut întotdeauna parte din țesătura americană, de la sclavie la bandele în lanț, de la bătăi la linșaje la justițiari și ofițeri de poliție.

Gendronii, Bowers și Crusiuses din SUA au crescut cu câteva grade și se văd deja în război, cu americanii de culoare și evreii, cu toți cei care nu sunt un suprematist alb. Ura îi ajută să-și alimenteze violența, dar în cele din urmă, ura este în mare parte o consecință a credinței lor în supremația albă și mai puțin o cauză a acesteia.

Au fost nevoie de aproape 74 de ani pentru ca SUA să treacă de la elaborarea Constituției SUA în 1787 la acele prime salve de tun pe care rebelii confederați le-au lansat la Fort Sumter din portul Charleston din Carolina de Sud în 1861. În cei 74 de ani, Congresul, președinții , Curtea Supremă au renunțat cu toții la doza sclaviei și a necesității ei absolute pentru creșterea economiei SUA pe drum, cu un compromis pe jumătate pregătit după altul. În timp ce țara – și sclavia cu ea – a continuat să se extindă, împreună cu căutarea bărbaților albi pentru bogăție și putere prin înrobirea ființelor umane.

Împingerea către Războiul Civil s-a intensificat odată ce a devenit evident, tot mai mulți oameni doreau să desființeze sclavia proprietății. Terorismul dincolo de ororile sclaviei, care a început în anii 1830, ca răspuns la rebeliunea lui Nat Turner, a continuat nu numai sub forma Războiului Civil. Terorismul, ca o ieșire pentru narcisismul rasist al bărbaților albi, s-a transformat în organizații rasiste, de la Ku Klux Klan la mișcări neofasciste, de la acțiuni extralegale ale poliției la ucigași în masă, cum ar fi Gendron.

Ca națiune, SUA au îndurat peste 50 de ani de bărbați albi care au refuzat să accepte victoriile Mișcării pentru Drepturile Civile, ale feminismului al doilea val și ale mișcărilor queer. Ei sfidează tendințele demografice care i-ar transforma în minoritate în SUA. Unii ar putea considera o astfel de gândire alarmistă, dar SUA este mult mai aproape de condițiile care au dus la războiul său civil în 1861 decât ar îndrăzni să admită majoritatea americanilor. Gendron este încă un exemplu în care s-ar putea îndrepta SUA dacă nu continuă să facă nimic în privința supremației bărbaților albi și a politicii pro-arme, anti-negrii și patriarhală care o stimulează.

Sursa: https://www.aljazeera.com/opinions/2022/5/31/the-civil-war-that-is-here-and-the-one-that-may-yet-come
autor: Donald Earl Collins - Lecturer of History at American University in Washington, DC.