Analiştii spun că Moscova a făcut până acum manevre corecte pentru a rezista efectului sancţiunilor [Lev Sergeev/Reuters]

„Se împușcă singuri în picior” – sancțiunile occidentale împotriva Rusiei

Moscova și-a diversificat exporturile de mărfuri, deoarece UE se confruntă cu sarcina dificilă de a înlocui Rusia ca furnizor de energie, spun analiștii.

La aproximativ o lună după ce Rusia a lansat o invazie a Ucrainei, președintele american Joe Biden a salutat „sancțiunile fără precedent” ale Occidentului asupra Moscovei și a spus că acestea au făcut ca rubla să fie „aproape imediat redusă la moloz”.

Ca urmare a sancțiunilor noastre fără precedent, rubla a fost aproape imediat redusă la moloz.

Economia Rusiei este pe cale să fie tăiată la jumătate.

A fost clasată pe locul 11 ​​ca cea mai mare economie din lume înainte de această invazie și, în curând, nici măcar nu se va clasa printre primele 20.

– Președintele Biden (@POTUS) 26 martie 2022

Moneda rusă a pierdut aproape jumătate din valoare, scăzând la un minim record de 143 de ruble pentru dolarul american pe 7 martie.

În urma invaziei Ucrainei din 24 februarie, națiunile occidentale au impus Moscovei sancțiuni pe scară largă, vizând finanțele acesteia, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale pentru a bloca accesul la rezervele valutare.

În primele câteva săptămâni, a apărut panica pe măsură ce publicul a încercat să retragă cât mai mulți bani de la bănci și să cumpere mărfuri, pe măsură ce prețul articolelor importate a crescut. Prețurile de consum au crescut cu 17,5% în aprilie.

Însă luna următoare, rubla rusă a revenit la 40 la sută față de dolar comparativ cu ianuarie, atingând maximul ultimilor șapte ani și devenind cea mai performantă monedă din lume în 2022.

Analiştii spun că Moscova a făcut până acum manevre corecte pentru a rezista efectului sancţiunilor [Lev Sergeev/Reuters]
Analiştii spun că Moscova a făcut până acum manevre corecte pentru a rezista efectului sancţiunilor [Lev Sergeev/Reuters]

Cererea președintelui rus Vladimir Putin ca țările occidentale să plătească pentru gazul natural al țării în moneda locală – sau să li se reducă livrările – a ajutat, printre alte măsuri, la susținerea monedei locale.

Iskander Lutsko, strateg șef de investiții la ITI Capital, a declarat pentru Al Jazeera că trei factori au susținut rubla: „escaladarea prețului petrolului din cauza sancțiunilor, controalelor de capital și a scăderii cererii de dolari și a excesului de lichiditate valutară [FX] provenind din exporturile de petrol și gaze”.

Datorită sancțiunilor și controalelor de capital, a fost creat un „mediu artificial și extrem de favorabil” pentru rublă, a spus Lutsko. Săptămâna trecută, banca centrală a Rusiei a făcut a treia reducere a dobânzii în peste o lună pentru a împiedica aprecierea rublei.

Drept urmare, sistemul bancar rus a cunoscut un exces de lichiditate valutară care a dus la o scădere a ratelor dolarului, foarte rară din punct de vedere istoric.

Expertul în piețele energetice, Vyacheslav Mishchenko, a declarat pentru Al Jazeera că autoritățile financiare ruse au reușit să facă față cu succes reacției emoționale a populației și a întreprinderilor la începutul războiului.

„Creșterea prețului a fost cauzată de [prima] reacție emoțională, deoarece a pus o mare presiune asupra clienților să cumpere totul”, a spus Mișcenko.

„Dar apoi, la începutul lunii aprilie, situația a revenit la normal. Aprovizionarea este acolo. Da, există unele probleme cu importul de mărfuri, dar nu sunt prea multe. Creșterea prețurilor a fost mai degrabă pe partea psihologică, decât pe cea economică.”

În timp ce Uniunea Europeană a continuat discuțiile luna trecută cu privire la eliminarea treptată a aprovizionării cu energie rusă, Putin a susținut că Europa „se sinucide economic” cu sancțiunile sale, deoarece ar vedea prețuri mai mari la energie și inflație mai mare.

„Perioada lunii de miere”

Analiştii spun că Rusia a făcut până acum manevre corecte pentru a rezista efectului sancţiunilor; întrebarea este dacă Occidentul va putea rezista propriilor sancțiuni.

Lutsko a spus că primele cinci luni de sancțiuni au fost „mai mult ca o perioadă de lună de miere” pentru economia rusă, dar, pe măsură ce Europa ia decizia dură de a sancționa petrolul și gazele, „va fi foarte puțin ce guvernul rus ar putea face”.

Având în vedere că Rusia reprezintă aproape 20% din exportul de petrol și produsele petroliere globale combinate și 17,5% din gazul mondial, ceea ce o face cel mai mare exportator din lume, vor exista implicații, a spus Lutsko.

Guvernul a devenit dependent de petrol și gaze ca principală sursă de venit, care acum reprezintă 65% din bugetul său, comparativ cu doar 30% înainte de invazia Ucrainei.

UE a discutat despre reducerea dependenței de energia rusă și, după o lună de negocieri, a decis luni să interzică 90% din importurile de petrol rusesc către UE până la sfârșitul anului, parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului. UE a finalizat decizia joi.

Interdicția se aplică petrolului rusesc exportat către UE pe mare, scutind 10% din importurile prin conducte, ca urmare a opoziției Ungariei care nu poate obține cu ușurință petrol altfel. Slovacia și Republica Cehă și-au exprimat, de asemenea, aceleași îngrijorări.

„O reducere uriașă”

Lutsko a spus că până acum, sancțiunile au fost benefice pentru guvernul rus, deoarece au creat o volatilitate uriașă a prețurilor mărfurilor.

Până la 2 martie, petrolul a depășit 110 de dolari pe baril, în timp ce înainte mergea la 60 de dolari pe baril.

Și în primul trimestru al anului, Rusia a înregistrat un excedent comercial istoric ridicat de 58 de miliarde de dolari.

„SUA și Europa, impunând sancțiuni Rusiei, în același timp se împușcă în picior”, a spus Lutsko.

„Este foarte regretabil, mai ales pentru cei mai mari importatori de petrol din lume. Unii au beneficiat precum China; au cumpărat petrol din Rusia cu un discount uriaș… Este mai mult o problemă pentru consumatori precum OCDE Europa [Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică] și țările din Asia de Sud-Est”, a spus Lutsko.

„Cred că întregul scop al acelor sancțiuni este creat mai mult pentru presiunea psihologică și pentru a arăta că… se întreprind acțiuni, că nu stau degeaba. Dar, evident, nu au luat în considerare impactul real [sancțiunile] pe care îl vor avea – în special pentru țările cele mai sărace.”

„Întreruperea aprovizionării”

Mișcenko a spus că, atunci când vine vorba de daunele cauzate de sancțiuni, până acum „Rusia profită de situație mult mai bine decât UE.”

„Cererea de mărfuri este foarte mare. Nimeni nu poate înlocui Rusia pe piețele globale, în special pe mărfurile energetice. Cu cât există mai multă tensiune între Rusia și țările occidentale, cu atât vor fi prețuri mai mari la anumite mărfuri, așa cum vedem pe piața gazelor”, a spus Mișcenko.

„În ciuda restricțiilor, a disputei, a interzicerii unor rute, porturi maritime etc., Rusia exportă mai puțin din punct de vedere al volumului, dar primește mai mult din punct de vedere financiar. Se pune multă presiune asupra dolarului și euro, dar rubla rusă merge foarte bine.”

Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE și peste 40% din gazele sale provin din Rusia.

Mișcenko a spus că Rusia și-a diversificat exporturile de zeci de ani către alte piețe din est, inclusiv India, China, Asia de Sud-Est și alte regiuni unde există cerere cheie.

Europa se confruntă cu o întreruperea aprovizionării cu gaze
Europa se confruntă cu o întreruperea aprovizionării cu gaze

China este acum cel mai mare partener comercial al Rusiei, în timp ce înainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea și au urmat sancțiuni, cel mai mare partener comercial a fost Germania.

În mod similar, înainte de 2014, Rusia era unul dintre cei mai mari importatori de alimente din lume; astăzi, este un exportator net.

În ultimele trei luni, India a cumpărat de patru ori mai mult țiței de la Moscova decât în ​​aceeași perioadă, devenind principalul cumpărător de țiței al Rusiei, a spus Mișcenko.

Moscova câștigă acum o sumă semnificativă din veniturile din exporturile de petrol – 20 de miliarde de dolari pe lună, o creștere cu 50% de la începutul anului 2022.

„Cumpărătorii europeni se află în aceeași situație – trebuie să înlocuiască mărfurile rusești, dar este nevoie de timp”, a spus Mișcenko.

„Problema este că Rusia a fost un furnizor atât de mare și stabil timp de decenii, încât piețele europene se vor lupta pentru a obține puzzle-urile aprovizionării și va perturba aprovizionarea pentru mulți ani.

„Nu va fi atât de ușor să înlocuiești un furnizor mare, stabil, care este vecinul tău geografic, cu multe destinații și furnizori diferiți de la distanță… Cred că sancțiunile dăunează ambelor părți.”

Sursa:AJ https://www.aljazeera.com/economy/2022/6/2/shooting-themselves-in-the-foot-western-sanctions-on-russia