Ungaria - Ucraina

Ucraina face schimb de insulte cu un stat al UE

Înalți oficiali ucraineni și maghiari și-au pus public la îndoială sănătatea mintală

O ceartă diplomatică acerbă a izbucnit între Kiev și Budapesta, înalți oficiali ai celor două țări schimbându-și insulte privind sănătatea mintală a celuilalt. Cearta a fost declanșată de remarcile făcute de președintele parlamentului maghiar, Laszlo Kover, care a criticat atitudinea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky față de alte națiuni.

„Nu-mi amintesc când un lider al unei țări care are nevoie de ajutor a îndrăznit să vorbească împotriva cuiva, așa cum a făcut-o președintele Zelensky, nu numai împotriva Ungariei, ci chiar și împotriva cancelarului german”, a spus Kover în timpul unui interviu cu postul local HirTV sâmbătă.

Stilul agresiv al lui Zelensky de a cere ajutor extern pentru a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia poate proveni din „probleme mentale personale”, a spus Kover.

„Ar trebui să-i amenințe pe dușmani, nu pe cei pe care îi vrea ca prieteni. Există un fel de problemă mentală personală și nu știu ce se poate face în privința ei”, a spus el.

Ungaria - Ucraina
Ungaria – Ucraina

Remarcile au declanșat o criză diplomatică la Kiev, oficialii aruncând o serie de insulte la adresa Ungariei în ansamblu și a lui Kover personal. Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrey Sibiga a răspuns punând la îndoială propria sănătate mintală a lui Kover.

„Cunoști un măgar după urechi și un prost după bla-bla lui. Mintea scurtă are o limbă lungă”, a scris Sibiga pe Facebook, criticând ca inacceptabile și vicioase afirmațiile unor „politicieni nerespectați”, precum șeful nerespectat al legislativului Ungariei”.

Un răspuns similar a venit și dinspre Ministerul de Externe Ucrainean, care i-a cerut lui Kover să demonstreze propria sănătate mintală.

„O evaluare ulterioară a cuvintelor lui Kover depinde direct de evaluarea înregistrată în certificat”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Oficialul a acuzat, de asemenea, Ungaria că se „încăpățânează” să continue „să arunce cu noroi în Ucraina și să ignore crimele Rusiei”, în timp ce a sugerat că Ungaria s-a aflat de partea „răului” în istorie „de mai multe ori”.

Kievul a criticat în repetate rânduri Ungaria pentru perceputa lipsă de sprijin în conflictul armat, precum și pentru reticența sa de a rupe legăturile economice cu Rusia. Ungaria este puternic dependentă de Rusia pentru petrol și gaze.

sursa: RT https://www.rt.com/news/556652-ukraine-hungary-mental-health/