conducta ucraina

Ucraina amenință un membru NATO

„S-ar putea întâmpla ceva” cu o conductă de petrol care trece prin Ungaria, a avertizat un oficial ucrainean.

Ucraina are „ o pârghie minunată de presiune ” asupra Ungariei prin conducta de petrol Druzhba – care se traduce prin „prietenie” –, a susținut joi consilierul ministrului ucrainean al energiei, Lana Zerkal.

Vorbind în timpul unei discuții online la Forumul de Securitate de la Kiev, Zerkal a criticat politica guvernului ungar, care blochează o a șasea rundă de sancțiuni UE, una care ar interzice petrolul rusesc. Țările occidentale au impus restricții aspre de la sfârșitul lunii februarie, când Moscova și-a lansat atacul militar asupra Ucrainei.

În opinia lui Zerkal, Ungaria folosește ofensiva militară rusă ca instrument pentru a-și atinge propriile obiective și crede că acum „ poate cere orice ” de la UE.

Ucraina are o pârghie minunată de presiune în mâinile sale – este conducta de petrol Druzhba”, a spus Zerkal, adăugând că „ se poate întâmpla ceva ” cu partea separată a infrastructurii Ungariei.

Și, după părerea mea, ar fi foarte potrivit dacă i s-ar întâmpla ceva. Dar, din nou, este în mâinile guvernului și președintelui să ia decizii în chestiuni politice, să decidă dacă vrem cu adevărat să vorbim cu [președintele maghiar Viktor] Orban într-o limbă pe care o înțelege și pe care o impune UE., sau dacă nu suntem încă pregătiți pentru asta”, a subliniat Zerkal.

Mai târziu, Zerkal a apelat la Facebook pentru a clarifica „umila ei părere” că „a provocat un scandal diplomatic”, spunând că „faptele sunt un lucru încăpățânat.

Dar, pentru a calma situația, merită să precizăm că poziția oficială a Ministerului Energiei al Ucrainei în această chestiune este neschimbată. Ucraina este un transportator de încredere al energiei către Europa”, a subliniat ea.

În timp ce cuvintele lui Zerkal au început deja să se răspândească prin presa maghiară, oficialii de la Budapesta nu au comentat încă pe această problemă.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, văzută de Financial Times, Orban ar fi avertizat UE că o interzicere a petrolului rusesc la nivelul întregului bloc ar cauza probleme grave economiei țării sale și, prin urmare, ar fi necesare „investiții urgente” de la Bruxelles în contra-partidă.

Ungaria este aproape în întregime dependentă de Rusia pentru importurile sale de gaze și se bazează pe Moscova pentru mai mult de jumătate din petrolul său importat. Țara primește 65% din petrol prin conducta Druzhba. Abordând posibilele sancțiuni împotriva petrolului Rusiei, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat anterior că Budapesta va sprijini interzicerea transporturilor maritime, dar nu a livrărilor prin conducte.

În ciuda lipsei de consens în cadrul UE, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că cele 27 de state membre ale blocului „vor atinge un progres în câteva zile” cu privire la un embargo. Orice decizie privind sancțiunile UE trebuie luată în unanimitate.

Ucraina a cerut în mod constant altor țări europene să nu mai cumpere resurse energetice rusești, susținând că prin aceasta finanțează ofensiva militară a Moscovei.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe liderii europeni de „sinucidere” încercând să renunțe la energia rusă.

Sursa RT: https://www.rt.com/russia/556145-ukraine-threatens-eu-member/